Çin Basını: Filipinler, Abd İle İlişkileri Dolayısı İle Cezalandırılsın

Çin’in resmi gazetelerinden Global Times, Filipinler’in ABD ile yakın askeri ilişkiler kurmaya çalışmasından dolayı ekonomik olarak cezalandırılması gerektiğini yazdı.

 



Çin’in Komünist Partisi’nin resmi yayın organı People`s Daily gazetesi tarafından çıkarılan milliyetçi tabloid Global Times gazetesi , Pekin yönetiminin Filipinler’e ABD ile işbirliğini kesmesi için baskı yapması gerektiğini de savunuyor .

Çin ve Filipinler’in diğer bölge ülkeleri ile Güney Çin Denizi’nde hak iddia ettiği tartışmaları bölgeleri bulunuyor . Filipinler , ABD ile yaptıkları görüşmelerde askeri işbirliğini geliştirme yollarını araştırdıklarını duyurmuştu . Bu işbirliğinin özellikle bölgede nüfuzu artan Çin’e karşı olduğu ifade ediliyor .



Bu arada Washington Post gazetesi geçtiğimiz günlerde , “Çin’e karşı atılan stratejik adımların en son ayağı olarak” ABD’nin Filipinler’de yeniden askeri üs açma konularını görüşüldüğünü yazmıştı .




Öte yandan ABD’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve savunma stratejisini belirleyen yeni belgede , Asya-Pasifik bölgesine daha fazla önem vereceği yer almıştı . Belge , Çin tarafından tepki ile karşılanmıştı .