Atalay: Türkiye terör konusunda sona yaklaştı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin terör konusunda sona yaklaştığını belirterek "Kandil artık onlar için rahat değil'' dedi.

Atalay: Türkiye terör konusunda sona yaklaştı
  Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay , Türkiye ' nin terör konusunda sona yaklaştığını belirterek , ' ' Terör örgütüne , yurt içi , yurt dışı operasyonlar başladı , devam ediyor . Yurt dışında rahat değiller . Kandil artık onlar için rahat değil ' ' dedi .

Atalay , TGRT Haber televizyonundaki ' ' Ankara ' nın Gündemi ' ' programında soruları yanıtladı .

' ' Bu iktidar Ankaralılaştı mı- ' ' yönündeki bir soru üzerine Atalay , AK Parti ' nin kuruluşundan beri esas aldığı hedefleri olduğunu söyledi .
Bu hedeflerin en başında ise ' ' Daha fazla demokratikleşme , daha fazla açık toplumu oluşturma ve gerçekten Türkiye ' yi değiştirmenin ' ' geldiğini belirten Atalay , ' ' Sosyolojik bir kavram olarak , bazen siyasi manada değişik yorumlanıyor , ' biz devrimci bir partiyiz ' diyorum . Reformist ve değişimci kavramlarını bile yetersiz görüyorum ' ' diye konuştu .

Atalay , koydukları hedeflere doğru emin adımlarla gittiklerini , hedeflerinden hiçbir sapma olmadığını vurguladı .

Diyarbakır ' daki kazılara değinen Atalay , ' ' Nerede bir haksızlık varsa , onlar açığa çıksın diye uğraşıyoruz . Bu konuda yapılan çalışmalara da zemin hazırlıyoruz . Yani yargının yaptığı çalışmalara da biz burada kolaylıklar sağlıyoruz . Yeter ki bu tür çalışmalar yapılsın , niye bunlar yapılmadı bugüne kadar eski dönemlerde . . . ' ' dedi .
Atalay , Türkiye ' nin bugün eskisinden daha özgür , daha demokrat , daha açık olduğunu bildirdi .

Irak sınırında yaşanan olaya ilişkin Atalay , ' ' Uludere , Türkiye ' nin bir acısıdır , hiç ayrım yapmadan hepimizin acısıdır ' ' ifadesini kullandı .
Hükümet olarak olayın ardından duyulan büyük üzüntüyü ortaya koyduklarını dile getiren Atalay , olayın tüm yönleriyle araştırıldığını bildirdi .
Eskiden olsa bu tür bir olayın üzerinin örtüleceğini dile getiren Atalay , ' ' Bu dönemin farkı , idare diyor ki , ' burada bir yanlış yapıldı ' Bu kaza mı , ihmal mi , başka bir şey var mı bunun için de soruşturmanın sonucunu bekleyeceğiz . Hiçbir şey yapılmadan , peşin hükümlerle Hükümeti , Başbakanı , birilerini suçlamanın hiçbir mantığı yok . . . Hiçbir şey gizli kalmayacak , biz bunu istiyoruz , herkes bunu istiyor , oradaki vatandaşlarımız da bunu istiyor , Genelkurmay da bunu istiyor . Burada ne oldu , ne için oldu , bunlar açığa çıkacak ' ' dedi .

Atalay , buradaki acının herkesin acısı olduğunun altını çizerek , bu olayın bazı kesimler tarafından istismar edilmesinin ise yanlış olduğunu söyledi .

- ' ' Oradaki anneleri ziyaret edeceğiz . . . ' ' -

Bugün bir ekip olarak Uludere ' ye gitmeyi planladıklarını bildiren Atalay , ' ' Sayın Emine Hanımefendi de belki katılacaktı . Bugün için planlamıştık ama hava muhalefeti nedeniyle gerçekleşmedi . İnşallah bir plan yapacağız . Oradaki anneleri ziyaret edeceğiz , herkesle daha yakın görüşmeler yapacağız , orayı hiçbir zaman ihmal etmedik , etmeyeceğiz . . . ' ' dedi .
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ' nun ' ' Operasyon talimatını Başbakanın verdiğini ' ' söylediğinin anımsatılması üzerine Atalay , sınır ötesi operasyon yetkisinin Meclis tarafından silahlı kuvvetlere verildiğini , anlık olaylarda Başbakana sorulması diye bir şeyin olduğunu ise sanmadığını söyledi .

Atalay , Kılıçdaroğlu ' nun bütün konulara bu şekilde yaklaştığını , elinde sağlam bilgi ve belge olmadan konuştuğunu , bugüne kadar da hangi konuyu gündeme getirdiyse hiçbirin altının dolu olmadığını söyledi . Atalay , Kılıçdaroğlu ' nun bu nedenle genel başkan olmasına karşın , lider olamadığını ifade etti .

Aylık kamuoyu yoklamaları yaptırdıklarını , son olarak da aralık ayı yoklamasının ellerinde olduğunu ifade eden Atalay , ' ' Bu yoklamada aylık hükümetin icraatını sorarız , hem de genel siyasi gündemi iyi yoklarız . Son aralık ayı araştırmasında , partilerle ilgili kısmı geniş tuttuk . Bir yılı da biraz değerlendirme açısından , detay vermek istemiyorum ama ' şu anda seçim olsa CHP ' ye oy veririm ' diyenlerin yaklaşık yüzde 50 ' si ' Şu anda bizim partimizde liderlik sorunu var ' diyor . . . ' ' diye konuştu .

Kendilerinde böyle bir sorun olmadığını belirten Atalay , oy oranlarının sorulması üzerine ise ' ' Şu anda biz yüzde 55 ' lerdeyiz ' ' değerlendirmesini yaptı .
' ' MİT ' in yanlış istihbarat verdiği , istihbaratın yabancı ülke istihbarat teşkilatlarından alındığı ' ' yönünde haberler yapıldığını ifade eden Atalay , ' ' Sınırda hareketlilik olacağı yönünde bilgiler var ama noktasal bir istihbarat , operasyonu yönlendiren bir istihbaratın bu olayda verilmediğini biliyoruz . Yabancı ülke istihbaratı iddiası da doğru değil . Bu süreci , soruşturmayı yürütenler , adli ve askeri yargı , beklentilerin farkında . Devletin sorumluluğunu , vatandaşın beklentisini , konuyu değişik mecralarda istismar edenleri göz önüne alarak , burada iyi bir sonucu ortaya çıkartırlar ' ' dedi .

- ' ' Türkiye , terör konusunda inanın sona yaklaşıyor . . . ' ' -

Atalay , 12 Haziran 2011 ' deki seçimden sonra terör olaylarında artış yaşandığını , yeni Meclisin Türkiye ' nin sorunlarını çözmesini beklenirken , terör olaylarının yaşandığını belirterek , şöyle devam etti :
' ' Biz AK Parti olarak , mevcut hükümet olarak , çok cesaretli adımlar attık , riskler aldık . Sorunlara günübirlik bakmadık . Kalıcı çözümleri nasıl buluruz , diğer ülkeler nasıl çözdü onları iyi inceleyerek , vatandaşlarımızın hakkını hukukunu sağlayarak , devlete güvenini nasıl sağlarız konularına kafa yorduk . Sorunların kökten çözümü için politika geliştirdik . Terör örgütüne , yurt içi , yurt dışı operasyonlar başladı , devam ediyor . Yurt dışında rahat değiller . Kandil artık onlar için rahat değil . Hatta insanları tutmak için farklı yöntemler uyguluyorlar . Sosyal politikalar , eve dönüş , teslim oluş politikasının olması , teslim olma oranını artırdı . Her gün belli gruplar teslim oluyor . Terör örgütü , kendi içerisinde cezalandırma mekanizmasını geliştirdi , hapishane ortamı oluşturdukları bilgileri geliyor .

Türkiye , terör konusunda inanın sona yaklaşıyor . Gelip geçici konjonktürel gelişmelere bakmadan , geniş , uzun vadeli düşünmek gerekiyor . Kalıcı çözümler , hakkaniyetli , kalıcı çözümler üzerinde düşünüyoruz . Terör , silahlı insan oldukça , güvenlik boyutu daima önde olur . Yaz dönemi gelişen hain terör saldırıları karşısında yurt içi , yurt dışı operasyonlar güvenlik politikalarını öne geçirdi . Daima hukukun içinde , adaletli , meşru zeminde bu mücadele sürüyor . Uludere olayına kadar vatandaşa , sivile dönük böyle üzücü olay olmamıştır . Türkiye ' nin bu operasyonlarında kimse olumsuz değerlendirmelerde bulunmamıştı , çünkü meşru zemindeyiz . Terörle mücadelede sadece güvenlik politikalarıyla sonuç almak mümkün değil , güvenlik ihmal edilmez ama onunla birlikte siyasi , sosyal politikalarınızı geliştirmeniz gerekir . ' '
Atalay , terörle mücadelede devletin bütün kurumlarının büyük bir koordinasyon içerisinde çalıştığını , kurumlarım birbiriyle paylaşımın çok etkili şekilde sürdüğünü ifade ederek , ' ' Bugünkü başarının da temelinde o var . Genelkurmaydaki , komuta kademesindeki yeni anlayış , MİT ' teki yeni yapılanma , anlayış bu koordinasyonu başarıya götürmektedir ' ' diye konuştu .

-Fransa Senatosunun kararı-

Atalay , 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin Fransa Senatosundan geçmesini eleştirerek , ' ' Bu yanlış onların ileride hep karşılarına çıkacaktır . Dar bir siyasi kıskacın içerisinde bu kararı aldılar . Diğer Avrupa ülkelerinin tepkisi beklenir ama o tepki yok . Fransa ' nın aldığı karar Avrupa için de üzücü bir durum . Yapılan düzenleme makul değil . Uluslararası arenada belgelenmiş , ispatlanmış bir durum olmadığı gibi Fransa ' ya da düşmez bunu yasaklamak . ' Yok hükmünde ' deyip geçmek gerek ama ileride bu hem Fransa hem de Avrupa için gerçekten çok mahcup olacakları , utanacakları bir karar olacak ' ' dedi .

- ' ' BDP , KCK ' nın vesayeti altında siyaset yapıyor ' ' -

BDP ' nin KCK ' nın vesayeti altında siyaset yaptığını belirten Atalay , BDP ' nin özgür siyaset yapabilmesi için vesayet mekanizmalarını ortadan kaldırması gerektiğini vurguladı .
Atalay , KCK operasyonlarının , bu oluşumun siyaset üzerindeki vesayetini ortadan kaldırmaya yönelik olarak da değerlendirilebileceğini bildirdi .
Başbakan Yardımcısı Atalay , Kıbrıs sorunu konusunda da adaletli , iki taraflı bir federal yapıyı arzu ettiklerini söyledi .

Atalay , Cumhurbaşkanlığı süresi konusunda çok tartışma yapıldığını , bu konudaki belirsizliğin giderildiğini , düzenlemenin muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesine götürülebileceğini dile getirerek , ancak konunun uyum yasası kapsamında Meclis tarafından netleştirildiğine dikkati çekti .

Beşir Atalay , bir soru üzerine , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın partide ' ' tek adam ' ' olmadığını , istişareler yapıldığını , ' ' çetin tartışmalar gerçekleştiğini ' ' ve verilen kararlara herkesin uyduğunu vurguladı .
Yeni anayasa konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini ve bu Meclisin anayasayı hayata geçirmesi gerektiğini belirten Atalay , çalışmanın başarıya ulaşması için ellerinden geleni yaptıklarını ve bugüne kadar hiçbir ön şart ortaya koymadıklarını , genel uzlaşma ile insan odaklı bir anayasanın hazırlanacağını kaydetti .