Habur Sınır Kapısına İlave Köprü Yapılabiliristanbul

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ``Irak ile Türkiye arasındaki ticaretin gerçekleştirildiği en önemli kapı Habur Gümrük Kapısı, karşı taraf Zaho.

  Bu kapının işlemesinde birtakım sorunlar yaşıyoruz . Bu önemli kapımızı daha işlevsel hale hep birlikte getirmeliyiz`` dedi .

İstanbul Ticaret Odasında ( İTO ) Türkiye`nin yap-işlet-devret ( YİD ) ve benzeri kamu-özel ortaklığı modelleri konusundaki deneyimi ve başarılarını Irak`ın üst düzey kamu ve özel sektör yetkilileri ile BM yetkililerinden oluşan heyete tanıtmayı amaçlayan etkinliğe katılan Yazıcı , burada yaptığı konuşmada , toplantıya gecikmesine ilişkin , hava koşulları dolayısıyla 1 , 5 saat gecikmeli olarak uçma imkanı bulduğunu söyledi .

-``Sonuçta herkes kazanıyor``-Yazıcı , Irak ile Türkiye arasındaki ticaretin gerçekleştirildiği en önemli kapının Habur Gümrük Kapısı ve karşı taraf Zaho olduğunu vurgulayarak , konuşmasını şöyle sürdürdü : ``Bu kapının işlemesinde de birtakım sorunlar yaşıyoruz . Türkiye üzerinden gerek transit gerekse doğrudan doğruya Irak`a ticari emtia taşıyan araçlar Zaho`da taşıdıkları yükü , Türk plakalı araçlar , Irak plakalı araçlara aktarmak zorunda kalıyorlar . Bunun en temel sebebi güvenlik sorunu . Güvenlik her şeyin başı . Bu alanda dostlarımızın bu sorunu çözme noktasında yardım anlamında bizden talepleri olması halinde biz buna şimdiden açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum . ``Gümrük kapılarında işlem süreçlerinin çok kısa zamanda gerçekleşmesi gerektiğini , rekabetin çok keskin olduğu dünyada kapıdaki bekleme sürelerinin uzatılması halinde ilave maliyetlerin yüklenmiş olacağını ifade eden Yazıcı , ``Dolayısıyla bu önemli kapımızı ifade ettiğim anlamda daha işlevsel hale hep birlikte getirmeliyiz`` dedi .

Halen müzakeresini sürdürdükleri Habur Sınır Kapısı ile ilgili , oradaki birikimi önleme amaçlı bir hedeflerinin de mevcut köprülerin yanında ilave bir köprü yapımı olduğunu , bu köprünün yapımıyla alakalı tüm hazırlıkları tamamladıklarını , yapım ödeneğinin bütçeye konulmasını sağladıklarını bildiren Yazıcı , inşaat faaliyetine başlayabilmeleri için Irak hükümetinin , halkının hemen yapma noktasında üzerine düşenleri yerine getirmesi gerektiğini kaydetti .

Yazıcı , iki ülke arasında ticari ilişkilerin arttığını vurgularken , bazı sınır ticaret merkezleri ile ilgili çalışmalarına da değindi .

Bakan Yazıcı , konuşmasını tamamlarken , Türk ve Irak halkları ile tüm gümrükçülerin Gümrük Günü`nü de kutladı .
Kaynak: AA