Tarımda Kimyasal İlaç Kalıntısına Kil Mineralli Çözüm

Tarım ürünleri ihracatında büyük sorunlara yol açan kimyasal ilaç kalıntısı sorunu ve güneş yanıklığı tarımda kaolin (kil minerali) uygulamasıyla çözülecek.

 

Tarımda kaolin uygulamasıyla ilgili projenin ilk toplantısı , Türkiye Ziraat Odaları Birliği ( TZOB ) `nde , TAGEM ve ona bağlı tarımsal araştırma enstitüleri , Ankara , Sütçü İmam ve Erciyes üniversitelerinin ziraat fakültelerinin katılımıyla yapıldı . Toplantı ile ilgili açıklama yapan birlik başkanı Şemsi Bayraktar , “Bu toplantıda projenin hedefi , konuları , konu koordinatörleri ve araştırıcıları , proje yürütme usul ve esasları , tahmini bütçe ihtiyacı üzerinde görüşüldü ve bazı kararlar alındı . Projenin adı ; ‘Kaolin Uygulamalarının Bazı Meyve Türlerinde Verim ve Kaliteyi Kısıtlayan Olumsuz Çevre Koşulları ve Bitki Hastalık-Zararlıları Üzerine Doğrudan ve Dolaylı Etkilerinin Araştırılması ve Başarılı Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi’ olarak belirlendi . ” bilgisini verdi .

Son yıllarda Türkiye’nin taze sebze ve meyve ihracatında `kalıntı` sorunu nedeniyle önemli sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Bayraktar , bunun yanında , birçok meyve ve sebze türünde her yıl yüzde 50’ye varan güneş yanıklığı hasarının oluştuğuna da dikkat çeken Bayraktar , “Tarımda kaolin uygulamasıyla kimyasal ilaç kalıntısı sorununun büyük ölçüde giderilebileceği ve güneş yanıklığı oranının da yüzde 10-15’e kadar azaltılabileceği araştırma sonuçlarıyla ortaya konuldu . ” dedi .