Eroğlu: Esnek ve Yapıcı Olan Bizdiknew York

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ``Greentree`de yine esneklik gösteren, yapıcı öneriler sunan biz olduk.

  Rum tarafı ortaya koyduğumuz her öneriyi sadece reddetmiştir . Kendi sabit duruşunu değiştirmemiştir`` dedi .

Eroğlu , BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun`un BM`deki açıklamalarının ardından Greentree üçlü görüşmesini Türkevi`nde düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi .

Eroğlu , daha Greentree görüşmesine gelinmeden Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi`nin Greentree görüşmesine ilişkin karar alarak birtakım koşullar ortaya koyduğunu vurgulayarak , ``Bu , bir anlamda da Sayın Hristofyas`ın elini bağlamıştır`` dedi . Bu koşulların ``arabuluculuğa , hakemliğe hayır , iç meseleler çözümlenmeden çok taraflı üst düzey toplantıya hayır ve çok taraflı toplantının düzenlenmesi için tarafların rızası şartı`` olduğunu kaydeden Eroğlu , şunları söyledi : ``Bu konuda Rum Ulusal Konseyi mi Sayın Hristofyas`ın elini bağlamış , yoksa Sayın Hristofyas elini kolunu kendi mi bağlatmış , ikinci şık herhalde daha geçerli , çünkü toplantıya oturur oturmaz ( Hristofyas ) `Biz bu rakamları aldık değerlendirmemiz gerekir , Kıbrıs`ta değerlendiririz` deyip bu toplantıdan sonuç almak istemediğini ortaya koymuştur . ````Greentree`de yine esneklik gösteren , yapıcı öneriler sunan biz olduk . Rum tarafı ortaya koyduğumuz her öneriyi sadece reddetmiştir . Kendi sabit duruşunu değiştirmemiştir . Halbuki Sayın Genel Sekreterin son Cenevre toplantısında da söylediği gibi , Cenevre`den birinci Greentree zirvesine gelmeden önce Kıbrıs`ta al-ver`e başlamamız gerekirdi , ama maalesef ne Kıbrıs`ta al-ver`e başlayabildik , Rumların isteksizliği yüzünden , ne de birinci Greentree`de . Dün tamamladığımız ikinci Greentree zirvesinde ise Rum tarafının tutumunda hiçbir değişiklik olmamıştır maalesef . ``-Çok taraflı toplantıya daha yakınız-Eroğlu , Rum tarafının isteksizliğine rağmen Greentree görüşmesinde son aşamayla ilgili daha somut bir takvimin ortaya çıktığını vurgulayarak , ``Bizim için önemli bir husus da çok taraflı toplantıyla ilgili olarak ( Genel Sekreterin yaptığı ) açıklamada belirtilen takvimlemedir`` dedi . Eroğlu , ``Bugün çok taraflı toplantıya dünden daha yakın olduğumuzu söyleyebilirim`` diye konuştu .

Hristofyas`ın , Genel Sekreterle bu sabah Genel Sekreterin basına açıklayacağı metinle ilgili olarak da sert ve uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğüne dikkati çeken Eroğlu , ``Tahmin ederim Genel Sekreter bunu bir tarafa not etmiştir , çünkü Hristofyas tavrıyla Genel Sekretere de dolaylı olarak güvenmediğini ortaya koymuştur`` dedi .

-Önemli olan Ban`ın kararlı olması-Eroğlu şu anda mühim olanın Genel Sekreterin çok taraflı konferansın yapılması konusunda kararlı olması olduğunu belirterek , şöylei devam etti : ``Hristofyas buraya her istediğini alamayacağını bilerek geldi , Hristofyas Greentree`ye bir anlaşma niyetiyle gelmedi , bu toplantıdan bir şey beklemediğini ortaya koymuştur . Hristofyas `Ben bunu kabul edemem , bunu kabul edersem Kıbrıs`a dönemem gibi` diyerek biraz da kendini acındırmaya çalışıyor . ``
Kaynak: AA