Soylu: İnsanları Ötekileştirmek Yeni Anayasa İle Son Bulacak

Mardin merkezli düşünce kuruluşu olan Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD), `Yeni Anayasa` konulu panel düzenledi.

Panele katılan eski Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, insanları ötekileştirmenin yeni anayasa ile son bulacağına inandığını söyledi.
Öğretmenevi Konferans Salonu`nda düzenlenen panelde konuşan Süleyman Soylu, yeni anayasada demokrasi, sağlık, adalet, güven ve eşit vatandaşlık gibi konuların yer alması gerektiğini belirtti. Avrupa`nın ilerleyen yıllarda yaş ortalamasının 65`i geçeceğini, yaş ortalaması 27,5 olan Türkiye`nin dinamik yapısının Avrupa`dan daha üstün olduğunu anlatan Soylu, "Bu dinamik yapının korunması, gelecek yıllarda dünyada hakim güç olmamızı sağlayacaktır." dedi.

Türkiye’ye yeni bir çağ atlatmanın ancak yeni anayasa ile mümkün olabileceğini anlatan Soylu, Türkiye`nin hiç kimsenin aklına sığamayacak bir aydınlığa kavuşacağını belirtti. Soylu, şöyle konuştu: "Anayasa halkla başlar, halkla biter. Yani, halkı anayasanın içerisine koyacak bir sistem oluşturmak gerekir. Bütün siyasi partilerin milletle beraber anayasa meselesine abanmaları gerektiği kanaatindeyim. Türkiye’nin ciddi bir anayasa kampanyasına ihtiyacı var."

KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Eski Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye`nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini vurguladı. Soylu, "Türkiye Şeyh Sait meselesiyle, İstiklal mahkemeleri meselesiyle, Dersim, Sivas ve Madımak`ta yaşananlarla yüzleşmedikçe 21. yüzyılda modernleşmeyi, zenginleşmeyi, demokrasileşmeyi, özgürleşmeyi zor yakalar." ifadelerini kullandı.

Kürt sorununa bir çözüm üretilmediği takdirde yapılacak yeni anayasanın bir tarafının eksik kalacağını savunan Soylu, “Yani Türkiye, Kürt sorununun çözümü konusunda uzlaşmadan yeni anayasa yapması mümkün değildir. Yeni anayasa Kürt sorunu çözülmeden ya da çözülüyormuş gibi yapılarak gerçekleşirse 21. yüzyılın hayal kırıklığı olur. Bir karar vermek zorundasınız. Kürt sorunu dar bir geçitte önümüzde duran büyük bir kayadır. Ve bu kayayı kaldırmadan bu geçitten çıkmak mümkün değildir. Türkiye 21. Yüzyılda bölgesinde küresel güç olma iddiasını, öncelikle içindeki ihtilafları minimize ederek sağlayabilir. Bu süreçteki küçük sorunlara takılmamalıdır. Yeni anayasa toplumsal barışımızın ve ilerlemecilik talebimizin önünü açacak yazılı belgesi olmaktan başka hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Anayasaların temel işlevi de budur." şeklinde konuştu.


SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE TÜRKLERE DE GÖREV DÜŞÜYOR
Soylu, program sonunda dinleyicilerin sorularına cevap verdi. Bir dinleyicinin “Kürtçe anadilde eğitimi nasıl değerlendirdiği” sorusuna Soylu, “Ben sadece anadilde eğitim konusunda değil Kürtlerin bütün insani haklarının verilmesi taraftarıyım. Bu düşüncemi gittiğim her yerde de söylüyorum. Kürtlerin insani hakları neyse hepsi verilmesi gerekir. Ama bu konuda bir türlü babamı Kürtçe anadilde eğitim konusunda ikna edemedim. Biz Türklerin de bu konuda üzerine düşen görevleri olduğuna inanıyorum. Bir empati kurarak Kürtleri Türklerle daha da yakınlaştırarak aralarındaki birlik bütünlüğü sağlamamız lazım.” cevabını verdi.

Panele eski milletvekili Veysi Şahin, Birlik ve Huzur Partisi Genel Başkanı Emanullah Gündüz, Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın, Kürt Yazarlardan Şerefxan Ciziri, Bayındırlık Müdürü Halil İbrahim Metin, Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, HAS Parti İl Başkanı Mehmet Timurağaoğlu, USTAD Başkanı Ahmet Akgül, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.