Veteriner Odası Başkanı Yıldız: Zorunlu Kalmadıkça Dişi Kurban Seçmeyin

Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, hayvan varlığının devamı için zorunlu kalmadıkça dişi kurbanlık seçilmemesi gerektiğini söyledi.


Mustafa Yıldız, yaptığı açıklamada, kurbanlıkların besihanelerde yavaş yavaş seçilmeye başlandığını belirterek, hem üreticilere hem de kurban kesmek isteyenlere önemli uyarılarda bulundu.
Üreticilerden dişi hayvanları kurban için satmamalarını isteyen Yıldız, kurban kesmeyi düşünenlerden de dişi hayvan almamalarını talep etti.
Türkiye’de dişi olmayan yeterince kurbanlık hayvan bulunduğunu, stokların geçen seneye nazaran bu sene daha fazla olduğunun altını çizen Yıldız, şöyle konuştu: “Hayvan varlığımızın devamı için dişi hayvan seçilmemesi gerekir. Geçen sene Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da bu yönde bir uyarısı olmuştu. Çok önemli bir uyarı. Kurbanlık için dişi olmayan hayvanlar dururken, dişi hayvanların kurban olarak seçilmesi hayvan varlığımızı ve devamını tehlikeye düşürebilir. Bu sebeple zorunlu kalmadıkça kurbanlıkları dişilerden seçmememiz gerekir. Eğer dişi hayvan kesimi zorunluysa o zaman mutlaka gebelik testi yaptırılmalıdır.”
Yıldız, kurbanlık seçiminde temel amacın, sağlıklı, semiz eti dini vecibelere uygun, kuyruğu kesik, boynuzu kırık, kör olmayan sığır, koyun veya keçi türü hayvanın seçilmesi gerektiğini kaydetti.
Kurbanlığın mümkünse sağlık açısından bir veteriner hekimin muayenesinden geçirmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, kurban seçerken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: “İmkânların elvermediği ya da başka sebeplerden veteriner hekime ulaşılamıyorsa, sağlık açısından hayvanın tüylerinin pürüzsüz, bakışları canlı, göz çevresi çapaksız, burun nemli olmalıdır. Kirli sarı burun akıntısı ya da hayvanda tekrarlayan öksürükler bulunmamalı ve topallamamalıdır. Hayvan besi yönünden incelendiğinde arkadan bakıldığında kalça kısmı küp şeklinde olmalıdır. Dikdörtgen, kare, üçgen şeklindeki görüntü o hayvanın zayıf olduğunun işaretidir. Ayak bileklerinin ince olması et yönünden tercih konusudur. Ensesinin kalın olması et yönünden zengin olduğunun işaretidir. Hayvanın kaburgaları gözükmemelidir."