Gizer: Türk Otomobil Üretiminin Merkezi Adana Olmalı

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, planlama aşamasında bulunan yerli otomobil üretimi projesi kapsamında en uygun bölgenin Adana olduğunu söyledi.

Gizer: Türk Otomobil Üretiminin Merkezi Adana Olmalı

ATO Başkanı Ali Gizer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen Yerli Otomobil Üretim Projesinin, Adana için büyük önem taşıdığını ifade etti. Adana’nın, sahip olduğu köklü sanayi kültürü ve altyapısıyla bu projeye ev sahipliği yapabilecek potansiyeli bulunduğunu dile getiren Ali Gizer, “Yerli otomobil projesinin Adana’da hayata geçirilmesi Türkiye için de en rantabl yatırım olanağını beraberinde getirecektir” dedi.

ATO Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, Adana’nın yatırımlar konusunda müthiş bir altyapısı bulunduğuna işaret eden Ali Gizer şu görüşlere yer verdi: “Adana, Türk sanayisindeki geriye dönük deneyim ve başarısını tekrar hayata geçirmenin arayışı içerisindedir. Yerli Otomobil Üretim Projesi de kentimiz için büyük bir fırsattır. Adana’nın mevcut olanakları sadece deneyimle sınırlı kalmayıp, değişik alanlarda önemli avantajlar sunmaktadır. Bölgemiz, uluslararası büyüklükteki İskenderun, Yumurtalık ve Mersin limanlarını bünyesinde barındırmaktadır. Limanlardan, Adana’da üretimi yapılabilecek yerli otomobillerin dünyanın her noktasına kolaylıkla ihraç edilebilmesi mümkündür. Buna, hava, kara ve demiryolu ulaşım ağını da eklediğimizde, rantabl bir yatırım için en önemli unsurların Adana’da bir arada toplandığını rahatlıkla görebilmekteyiz. Tüm bu özelliklere, otomotiv üretiminde Türkiye’yi dışa bağımlı hale getiren kaporta sacının hammaddesi konumundaki krom rezervlerini de eklemek durumundayız."
Gizer, "Bu projenin Adana’da hayata geçirilmesi, işlenmeden yurt dışına ihraç ettiğimiz, işlendikten sonra ise oldukça yüksek miktarlardaki paralarla tekrar ithal ettiğimiz kromun işlenmesi sürecini de beraberinde getirecektir. Bugün için otomobil üretiminin ülkemizdeki merkezi olan Körfez bölgesi artık tıkanma noktasına gelmiştir ve yerli otomobilin getireceği yükü taşıyamayacaktır. Bu nedenle özellikle Temsa gibi otomotiv alanında başarılı bir örneği de bünyesinde barındıran Çukurova, gerek yatırım, gerek altyapı, gerekse de otomotiv yan sanayisi ile yerli otomobilin üretiminde müthiş bir potansiyele ev sahipliği yapmaya hazır durumdadır. Adana’da otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda firmanın, günümüzde birçok ülkeye ihracat yapıyor olması da bu konudaki öngörülerimizin doğru olduğunu zaten ortaya koymaktadır” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin ilk yerli otomotiv üretim üssünün seçilmesi sürecinde istihdam alanında yaşanan sorunların da dikkate alınması gerektiğine dikkat çeken Ali Gizer, “Üretim üssünün Adana’ya kurulması, mevcut fabrikaların yanı sıra, yan sanayi sektöründe oluşturacağı potansiyelle istihdam sorununun çözümüne yönelik önemli bir hamle niteliği taşıyacaktır” görüşlerini de dile getirdi.