Ülkücü İlter: Referandum Vesayet Sisteminin Bitmesi Açısından Önemliydi (özel)

Yusufiyeli Ülkücüler Derneği Başkanı Hasan İlter, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan anayasa değişiklik referandumunun vesayet sisteminin sona ermesinin başlangıcı olması açısından önemli olduğunu söyledi.

Referandumda 'hayır' diyenlerin eleştiriden ziyade bir savunma içerisinde olduğunu dile getiren İlter, anayasa değişikliğine karşı çıkanların asıl beyinlerinde yatanın ise statükonun devamını savunmak olduğunu belirtti.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin en büyük mağdurlarından biri de ülkücü camiaydı. Mamak Askeri Cezaevi'nde işkencelerden geçen ve arkadaşlarını kaybeden ülkücülerin büyük bölümü referandumda 'evet' dedi. Anayasa değişikliğiyle geçici 15 maddenin kaldırılması darbecilere yargı yolunu açtı.
Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan İlter, "Hem demokratikleşme açısından, hem vesayet sisteminin sona ermesinin başlangıcı açısından, hem geçici 15. maddenin kaldırılıp mağdur olan insanların haklarına kavuşma yolunun girişimlerinin başlamış olmasından, darbeciler hakkında soruşturma başlamasından" çok mutlu olduklarını ifade etti. Bunların güzel gelişmeler olduğunu ve gelişmelerin artarak devam edeceğini düşündüklerini dile getiren İlter, referandumda 'hayır' diyenlerin ise eleştiriden ziyade bir savunma içerisinde olduklarını vurguladı.

Bu değişiklikleri direkt olarak savunamadıklarını anlatan İlter, şöyle devam etti: "Bir eleştiri kılıfı altında bunu yürütüyorlardı. Anayasa değişikliğine karşı çıkanların, asıl beyinlerinde yatan statükonun devamını savunmaktı. Onlar da çok iyi biliyorlardı ki bu değişiklikler, hem demokratikleşme açısından hem ülkemizin artık kabına sığmayan durumunun daha rahatlaması açısından oldukça faydalı olacaktı. Ama bile bile karşı çıktılar. Şimdi de bu karşı çıkışlarının ne kadar boş olduğunu gördüler."