4 Boyutlu Analiz Yöntemiyle Skolyoz Artık Gözden Kaçmayacak

Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Türkiye'de ilk kez uygulamaya konulan 4D Formetrik yöntemiyle beldeki hasarları 4 saniyede 4 boyutlu görüntüsüyle tespit edecek.

4 Boyutlu Analiz Yöntemiyle Skolyoz Artık Gözden Kaçmayacak
En eski omurga deformitesi olarak bilinen Skolyoz tanısı artık 4 saniyede yapılabiliyor. 4D Formetrik yöntemi ile ilgili bilgi veren Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Dr. Ertunga Öney, "Skolyoz, omurganın yana 10 derecenin üzerindeki eğilme deformitesidir. Normal ve

sağlıklı omurgada, omurlar arkadan bakıldığında yukarıdan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner. Bu nedenle üç boyutlu bir deformite (şekil bozukluğu) olarak tanımlanır" dedi.

Çok yaygın görülen skolyozun, genellikle gelişme çağının başlangıcında, çocukta omuz asimetrisi, sırtın bir bölümünde kabarıklık, kalçaların aynı seviyede durmaması gibi bulgularla anne ve baba tarafından fark edildiğini anlatan Öney, şunları söyledi: "İlkokul döneminde yapılacak skolyoz taraması önem taşıyor. Skolyozun erken fark edilmesi ve erken teşhisi cerrahiye gerek duyulmadan tedavi edilmesine imkan tanıyor. Romatem hastaneleri tarafından Türkiye'ye getirilen 4D Formetrik yöntemi ile skolyozun

tespiti daha kolay hale gelecek. Bu yöntemin skolyoz tedavisindeki önemi, hastanın deformite bölgelerinin tespiti ve tedavideki ilerlemenin gözlenmesini zararsız bir şekilde ölçümlendirilebilmesidir. X-ışını olmadığı için ölçüm istendiği kadar tekrar edilebiliyor. Yöntem skolyoz dışında kifoz (kamburluk) ve postür (vücut duruşu) bozukluğu analizi de yapıyor."

4D Formetrik cihazıyla ilgili dünyanın birçok ülkesinde bu yöntemin eğitimini veren Dr. Marcel Betshc; 4D Formetrik yöntem, 4- 8 saniyede güvenli olarak ölçümlendirme yapabildiğini belirtti. Dr. Betchc Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde uzman doktorlara bir bilgilendirme toplantısıyla cihaz hakkında bilgi verdi.