Alevi Dernekleri İftarında `yeni Anayasa Elzem` Mesajı Verildi

Erikli Baba Kültür Derneği ve Anadolu Alevi Derneği Conrad Otel’de iftar yemeği verdi.

İftara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanısıra, iş ve sanat düyasından birçok isimle akademisyenler katıldı. Birik ve beraberliğe vurgu yapılan iftar yemeğinde Alevi derneklerinin başkanları ve dedeleri, yeni bir anayasanın gerekliliğine dikkat çekti.
Yemeğe Bakan Faruk Çelik`in yanı sıra, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, iş dünyasından Zeynel Abidin Erdem, sanat dünyasından Ali Rıza Binboğa ve Kıraç da katıldı. Yemeğin ardından yapılan konuşmalarda, birlik ve beraberlik vurgusu yapılırken, yeni bir anayasanın yapılmasının gerekliliğine işaret edildi.

"BU MİLLETİN HAMURUNU HACI BEKTAŞLAR, YUNUS EMRELER, MEVLANALAR YOĞURMUŞTUR"
İftardan sonra konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenilk Bakanı Faruk Çelik, terör başta olmak üzere şer odaklarının toplumsal düzeni bozmak için uğraştıklarını hatırlatarak, “Toplumsal dokumuzu bozmak, bizi biz yapan değerlerimizi çözmek için uğraşıyorlar. Bunların karşısında atmamız gereken adımlar var. Atılan tüm adımların insan merkezli olması gerekir. Şer odaklarını ayrıştıran bir adım olması lazım. Bu anlamlı gece vesilesi ile de toplumsal çöküşe sürükleyen bu odaklara şunu söylemek lazım: ‘Bu milletin hamurunu Haci Bektaşlar, Yunus Emreler, Mevlanalar yoğurmuştur" dedi. Bir toplumdaki farklılıkların o topluma renk vereceğini de aktaran Çelik, “Farkılıklar olacak, farklılıklar ailemizde, evimizde, şehrimizde, dünyamızda var. Farklılıkları birleştirme çabası kadar kötü bir şey olamaz. Farklılıklardan güzel bir tadı bulmak gerekiyor” diye konuştu.
Alevi toplumunun sorunlarını çözmeye yönelik önemli adımları atıldığını anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunları çözmek için bir dizi çalıştaylar gerçekleştirdik. 2 yıl boyunca bu çalışmaları yürüttük. Birileri ‘bu çalışmalar siyasi’ dedi. Ben de diyorum ki bunun başlangıcı vallahi çok samimiydi. Eksik olan, çok uzunca bir dönem ayrı düşmemizdir. Önyargılarla beslenmektir. Olmayan şeylerle insanların birbirini itham etmesi ama netice itibari ile bu zoru bir şekilde çözüme yönelik bir yola sokmaya çalıştık. Aleviler ilk kez derli toplu bir şekilde devletle bir araya geldi. Meselelerini devletle konuştular. Sözü olan herkes herşeyi söyedi ve 10 ciltlik bir eser çıktı.”
Madımak Oteli’nin konsensus sonucu bir anı evine dönüştürüldüğünü belirten Çelik, din tültürü derslerine de alevileri ilgilendiren konuların eklendiğini aktardı. Sorunların birlik ve beraberlik içinde çözüleceğini ifade etti.

"GÜL VE ERDOĞAN`IN ZİYARETLERİ, BİZİ BU SOFRAYI KURMAYA İTTİ"
Erikli Baba Kültür Derneği Başkanı Metin Tarhan, özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün cemevi ziyareti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti, Diyanet İşleri Başkanı’nın ziyaretleri ve muharrem ayında birlikte iftar yapılması gibi açılımların kendilerini böyle bir iftar sofrası kurmaya ittiğini anlattı. Tarhan, “Sıkça desteklediğim, Alevi sorununun derli toplu ele alındığı bir dizi toplantının yapılması, din kültürü derslerinde Alevilerin yer alması, Diyanet İşleri Başkanı`nın cemevi ziyareti önemlidir. Ehli beyte yapılan zulme, sünni ve Alevilerin birlikte gözyaşı dökmesi önemli bir yol olmuştur. Cemevine gelerek muharrem ayında bizimle iftar açan sünni kardeşlerimize biz de karşılık vermek istedik” şeklinde konuştu.
Anadolu Alevi Dernekleri Başkan Yardımcısı Gülnaz Güneş Aykaş, “Anadolu insanı istediği zaman bütün amaçlarına ulaşmıştır. Fedakar öğretmenlerimiz dünyada büyük bir başarıya imza atıyor. Kamboçyalı, Afrikalı bir çocuk Sezen Aksu şarkısı söylüyor. Bu durum karşısında duygulanmamak mümkün mü? Anadolumuz kükreyen bir aslan olsun birlikte” ifadelerini kullandı.

"YENİ BİR ANAYASA ELZEMDİR"
Alevi dedeleri ve dernek başkanları, yeni ve kucaklayıcı bir anayasanın gerekliliğine de vurgu yaptı. Alevi dedesi Ahmet Uğurlu, “Ben burada toplanan insanların samimiyetine inanıyorum. Birlik ve beraberlik içinde bütün sorunlar aşılacaktır. Yeni anayasanın gerekliliğini biliyorum ve inanıyorum ki yeni anayasa yapılacaktır. Sayın Başbakanımız da ifade ettiler. Yeter ki bütün partiler, bütün milletvekilleri birlik içinde olsun” sözlerini sarfetti.
Erikli Baba Kültür Derneği Başkanı Metin Tarhan da yeni anayasanın elzem olduğunu belirtti. İftar yemeğine ilişkin duygularını anlatan Tarhan, “Konuşmalardan çıkan sonuç; ayrışmayı gerektirecek bir durum yok. Geçmişte olduğu gibi ayrışmadan faydalananlar olduğunu biliyoruz. Özgürlükleri genişleten bir anayasaya ihtiyaç var. Özellikle Alevilerin 136. maddede yeni bir düzenleme ile özerk bir diyanete ihtiyaç vardır. Bütün inançları kapsayacak bir diyanete ihtiyaç var. Genel olarak da özgürlükleri genişletici bir anayasaya hiç kuşkusuz çok ihtiyacımız var” dedi.