Google'ın 16 büyük satın alma işlemi listede

Google son olarak Motorola Mobility'i satın aldı. Peki Google bu zamana kadar ne tür firmaları iştiraki yaptı? İşte dev 16 Google anlaşması...

Google'ın 16 büyük satın alma işlemi listede
Google'ın en büyük 16 satın alması!

Google, Motorola'ya verdiği kadar olmasa da bakın zamanında hangi şirketlere çuvalla para dökmüştü!

Google'ın Motorola'yı 12.5 milyar dolar karşılığında satın alması, şirketin şimdiye dek yaptığı en büyük satın alma olacak. Google, geçtiğimiz 10 sene içerisinde teknoloji endüstrisindeki en başarılı satın alıcılardan biriydi ve başarılarının çoğunu buna borçlu. Şirketin çekirdek arama reklam platformu, Android, YouTube gibi en büyük yeni platformları, diğer şirketlerden geliyor. İşte Google'ın en büyük 16 satın alması ve satın alınan şirketlerin durumu:

16. Android mobil platformu, "50 milyon dolara kadar"

Google tarafından 2005'de satın alınan Android, üç seneden az bir süre içinde dünyadaki en popüler cep telefonu platformu haline geldi.

15. Aardvark sosyal arama, 50 milyon dolar

Google, Şubat 2010'da soru-cevap arama hizmeti Aardvark için 50 milyon dolar ödemişti, ancak şimdiye dek onu pek değerlendirmedi. Ancak Google+ kodunda Aardvark'tan bir takım öğelerin yeni sosyal ağa ekleneceğine dair işaretler bulunuyor.

14. Jambool sosyal ödeme platformu, 70 milyon dolar

Mobil ödeme platformu, Ağustos 2010'da Google tarafından satın alınmıştı. Şirketin, Google'ın sosyal ağ çalışmalarının bir parçası olacağı düşünülmüştü. Aslında takım, uygulama içi ödemeler üzerinde çalışıyordu. Ancak Google, Jambool Social Gold hizmetini Mayıs ayında kapattığını, onu kendi uygulama içi ödeme sistemi ile değiştirdiğini duyurmuştu.

13. Invite Media reklam platformu, 81 milyon dolar

Google'ın Haziran ayında aldığı bu reklam teknolojisi şirketi, 24 yaşındaki kurucusu Nat Turner'ı zengin etmişti. Invite, reklam alıcılarının, reklamlarını reklam değiş tokuş sistemi içerisine yerleştirmelerine izin veriyor. Ancak sistem, henüz Google'ın reklam sistemi içerisine entegre edilmedi.

12. Feedburner RSS araçları, 100 milyon dolar

Google, kullanıcıların ve reklamcıların RSS beslemelerini yönetebilmelerine izin veren araçları geliştiren bu şirketi, Haziran 2007'de 100 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Şu an hala kullanımda olsa da, Twitter'ın yükselişi ona olan ilgiyi azalttı.

11. Like.com görsel arama, 100 milyon dolar

Geçtiğimiz yaz ayında Google tarafından satın alınan şirketin takımı, şu anda Boutiques.com adında kadın modasını takip eden bir sitenin arama sistemi üzerinde çalışıyor.

10. Applied Semantics, 102. milyon dolar

AdSense'i geliştiren Applied Semantics, Google'ın gelirlerinin büyük kısmını oluşturan platformun kurucusu.

9. dMarc otomatik radyo reklamı yerleştirme, 102 milyon dolar

Google'ın 2006'daki hatalı bir satın alması olan dMarc için Google, performansa bağlı olarak 1.1 milyar dolar vaadetmişti. Ancak ortaklık başarıya ulaşmadı ve 2009'un ortalarında kapatıldı.

8. On2 video sıkıştırma, 133 milyon dolar

Google, bu video sıkıştırma şirketini başta 106 milyon dolara almak istemiş ancak şirketin ortakları daha yüksek bir ücret talep etmişti. Ocak 2010'da 133 milyon dolar karşılığında satın alınan şirket, geçtiğimiz yaz açık kaynak kodlu hale getirildi ve WebM ismini aldı.

7. Slide sosyal oyun şirketi, yaklaşık 228 milyon dolar

Google, SuperPoke ile tanınan sosyal oyun şirketini geçen sene Ağustos ayında 228 milyon dolara satın aldı. Slide, şu an Google'dan ayrı olarak çalışıyor ve Google+'a çok faydası dokunuyormuş gibi görünmüyor.

6. Çevrimiçi reklamcılık için gerçek zamanlı teklif verme hizmeti Admeld, gerçekleşirse 400 milyon dolar

Google, Haziran ayında reklam alanında gelişme sağlamak üzere Admeld'i satın almayı planladığını açıklamıştı. Ancak geçtiğimiz ay regülatörler, teklifi yakından incelediklerini söylemişlerdi. Bu teklifin reddedileceği anlamına gelmiyor, zira aynı durum ITA ve DoubleClick'te de gerçekleşmişti.

5. Postini e-posta güvenliği ve hizmetleri, 625 milyon dolar

Google'ın spam engelleme, arşivleme gibi özelliklerini bu şirketin hizmetleri sağlıyor.

4. ITA seyahat hizmeti, 700 milyon dolar

Seyahat acentaları ve rakip arama motorları için uçuş bilgilerini toplayan şirket ITA, Google tarafından 700 milyon dolar karşılığında satın alınmıştı.

3. AdMob mobil reklamcılık, 750 milyon dolar

Mobil reklamcılığı büyütmek isteyen Google, Kasım 2009'da AdMob için 750 milyon doları gözden çıkarmıştı. Ancak o günden itiaberen AdMob yöneticileri, şirketi terk ettiler. Bazı kaynaklara göre ise birleşme, pek iyi gitmiyor.

2. YouTube video paylaşım sitesi, 1.65 milyar dolar

Google, 2009'da dev video paylaşım hizmetini satın aldığında büyük bir risk de almıştı: YouTube, izinsiz olarak yüklenmiş birçok lisanslı içeriğe sahipti. Ancak Google, içerik sağlayıcıları ile anlaşma sağlamayı başardı ve bu, YouTube'un gelişimi ile sonuçlandı. Analistlerin tahminlerine göre YouTube, senede 1 milyar dolardan daha fazla para kazanıyor.

1. DoubleClick reklam teknolojisi, 3.1 milyar dolar

Tanıtım reklamcılığı işine girmek isteyen Google için DoubleClick'i satın almak, bu işe sıfırdan başlamaktan çok daha hızlı olacaktı.