Çeltikte Uçakla İlaçlamaya 12 Günlük İzin Çıktı

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, çeltikte uçakla ilaçlama yapma konusunda yetkili kurum ve kuruluşlar bazında yapmış olduğu görüşmeler neticesinde 12 günlük bir ilaçlama sürecine izin verildiğini bildirdi.


Gürkan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye`de çeltiğinin yüzde 50’sine yakınının Edirne’de üretildiğine dikkat çekerek, "Bölge ekonomisi ve dolayısıyla çiftçilerimiz için önemli bir gelir kaynağı da çeltik üretimidir. Son yıllarda küresel anlamda yaşanan ekolojik değişimler tarımsal üretim sürecinde hastalıkların artmasına neden olmuştur. İşte bu hastalıların en önemlilerinden bir tanesi de Çeltik Yanıklığı Hastalığı’dır. Özellikle çeltiğin başak periyoduna girmesiyle birlikte bu hastalık baş göstermektedir. Bu hastalık kontrol altına alınmadığı takdirde, üretim %50 ye yakın verim ve kalite kaybına neden olmaktadır. Hastalıkla mücadelede kullanılacak ilaçların koruyucu etkiler göstermesi için, hastalık görülmeye başlandığı gün itibariyle bu ilaçlar derhal kullanılmalıdır. Aksi halde hastalığın yayılması sonrasında yapılacak ilaçlamanın verim kaybını ortadan kaldırmayacağı bilimsel bir gerçektir. Bölgemizde her yıl görülen bu hastalıkla mücadele kaçınılmazdır." dedi.
Recep Gürkan, Ankara’da bulunduğu şu günlerde, uçak ile ilaçlama yapma konusunda yetkili kurum ve kuruluşlar bazında yapmış olduğu görüşmeler neticesinde 12 günlük bir ilaçlama sürecine izin verildiğini bildirdi.
Çiftçinin ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde cevap vermenin gerekliliğini vurgulayan Gürkan, çiftçilere verimli bir yıl geçirmelerini diledi.