Sağlık Müdürü Aksoy, Sıcaklara Karşı Uyardı

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yemliha Aksoy, vatandaşları sıcak havalara karşı uyardı.

Sağlık Müdürü Aksoy, Sıcaklara Karşı Uyardı
Aksoy, yaptığı açıklamada, sıcak havaların güneş çarpmalarına ve bir takım sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyerek vatandaşların daha dikkatli olmasını istedi. Sıcakların yoğun olduğu saatlerde sokağa çıkılmamasını öneren Aksoy, "Hava sıcaklıklarında görülen artışlar sıcak çarpmalarına ve birtakım sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kalp-damar gibi kronik hastalıkları olanların ani sıcaklık artışlarından zarar görmemesi için bazı tedbirler alması gerekir. Sıcak havalarda insan sağlığını tehdit eden en önemli sorun olan güneş çarpmasında insanların sıvı kaybı artar ve damarlar genişler. Damar genişlemesi durumunda da tansiyon düşüklüğü yaşanır. Güneş çarpması daha çok öğle saatlerinde dışarıda bulunan ve uzun süre güneşe maruz kalanlarda görülür. Güneş çarpması belirtilerinde bol terleme ve vücut ağrıları vardır, nabız hızlanmıştır. Susuzluk hissi ve bilinç bulanıklığı da diğer belirtiler arasında yer alır. Baş ağrısı, huzursuzluk ve bitkinlik vardır. Aşırı yorgunluk, hızlı nabız atımı ve beraberinde hızlı soluk alıp verme ve kas krampları birbirini takip eden olaylardır. Vücut hızla ısınır, yüze hızlı bir kan akımı olur ve yüz kıpkırmızı görünür. Düzensiz ateş ve yavaş yavaş bilinç kaybı hastalık tablosunun ağırlaşmaya başladığını gösterir. Zamanında müdahale edilmeyen sıcak çarpmalarında ölüme kadar varabilen sonuçlar doğabileceği unutulmamalıdır" dedi.

Güneş çarpmasına maruz kalan vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesini isteyen Aksoy, "Güneş çarpması belirtileri gösteren kişiler acilen gölge ya da serin bir yere taşınır. Ateşi ve nabzı kontrol edilir. Sağlık ekibi gelene kadar hastanın bilinci kontrol edilmelidir. Bu amaçla adı, yaşı gibi basit sorular sorulabilir. Bilinci açık ise yarı oturur pozisyonda bekletilmeli, eğer bilinci kapalıysa ya da daha kötüye gidiyorsa sol tarafı üzerine yatırılmalıdır. Bu nefes alıp vermesini kolaylaştırır. Sağlık ekibi gelene kadar sıkı takip edilmeli ve bu amaçla nefes alıp vermelerine, nabzına sürekli bakılmalıdır. Hastaya mümkünse soğuk duş aldırılır ya da duruma göre kasıklarına, el ve ayak bileklerine, başına ve boynuna soğuk kompresler uygulanabilir. Isınan kompresler tekrar soğutulmalıdır; çünkü ısınan kompresler hastanın ateşini düşürmeye yardımcı olmaz.Vücut ısısını düşürmek için oda sıcaklığı düşürülmelidir. Hastanın bilinci açık ise alkolsüz ve soğuk içecekler -tercihen su- içirmeye gayret edin. Bilinci kapalıysa ya da bulanıksa hastanıza bir şey içirmeye çalışmayın. Bilinci kapalı ya da bulanık kişi içirmeye çalıştığınız suyu akciğerlerine kaçırabilir, boğulmasına neden olabilirsiniz" diye konuştu.

Sıcak havada vatandaşların yanlarında mutlaka su taşımasını öneren Aksoy, "Alınacak birkaç basit tedbirle güneşli günlerin sağlığı olumsuz etkilemesi ve tatsız sorunlar yaşanmasına engel olmak mümkündür. En önemli tedbirin 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması olduğu bilinmelidir. Çok sıcak havalarda bol sıvı alınması, alkollü içeceklerden uzak durulması, geniş kenarlı şapkalar kullanılması, hafif pamuk ya da keten gibi terlemeyi engellemeyen açık renkli kıyafetlerin giyilmesi, ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önemli önlemlerdir. Yanınızda mutlaka dolu bir su şişesi taşıyın, bol miktarda tuzlu ayran tüketin ve alkollü içeceklerden uzak durunuz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA