10 yıl evlilik ve birlikte yaşamak yasaklansın

Gazeteci-Yazar Vivet Kanetti, kadına yönelik şiddete ilişkin, "10 yıl evlilik ve birlikte yaşamak yasaklansın" önerisinde bulundu. Kanetti ayrıca, evlenmek için de üniversiteye giriş sınavı gibi bir sınav olmasını tavsiye etti.

10 yıl evlilik ve birlikte yaşamak yasaklansın
Beyaz tv ekranlarında yayınlanan Latif Şimşek'in sunduğu Med Cezir programının dünkü bölümüne Gazeteci-Yazar Vivet Kanetti, Akşam Gazetesi Yazarı Nagehan Alçı ve Şefkat-Der Başkan Yardımcısı Ayfer Erel konuk oldu. Kadına yönelik şiddet olayları ele alınan Med Cezir hararetli tartışmalara sahne oldu. Kanetti'nin evlilik önerileri ve Lafit Şimşek'in biz izleyiciden gelen mesajı okuması üzerine konuklarının Şimşek'e tepki göstermesi programa damgasını vurdu.

Bir izleyicinin, "Ayfer hanım gibi bu kadar çok konuşunca erkekte beyin mi bırakıyor kadınlar" mesajını okuyan Şimşek'e Alçı, "Böyle terbiyesiz mesajları okuma" diye çıkıştı.

Şimşek, "Tamam da okuyacağız Nagehan" karşılığını verdi.

Alçı işe, "Tamam oku sen, bende cevabını veriyorum" dedi.

Söze giren Erel, "Konuştuğum konuların hangisi lüzumsuz? İnsan haklarıyla ilgili, kadın haklarıyla ilgili konuşuyorum" ifadesini kullandı. Erel elindeki bir gazete küpürünü göstererek, "Onu söyleyen arkadaşa ve böyle düşünenlerie hitap ediyorum. Biz sudan sebeplere konuşmuyoruz" dedi.

Bunun üzerine söze giren Kanetti, "Daha radikal bir şey öneriyorum, 10 yıl askıya alınsın bu evlilikler Türkiye'de" şeklinde konuştu.

Buna karşılık Alçı, "Ne askısı müebbete hapis olsun" diye konuştu.

Kanetti de, "Hayır 10 yıl evlenme olmasın" dedi.

Söze giren Şimşek, "Dört gün sevgilisini dövene ne yapacağız, şiddet için ille nikah olması gerekmiyor ki" ifadesini kullandı.


Kanetti de buna karşılık, "Evliliği de birlikte yaşamayı da 10 yıl yasaklayalım" önerisinde bulundu.

Kanetti ayrıca, "Ondan sonra şöyle olacak, üniversiteye giriş sınavları gibi sınavlar olacak. En yüksek puanı tutturana iki yıl içinde izin çıkabilir. Bayağı nasıl üniversiteye girmek için sınav oluyor, evlenmek için de sınav olmalı" tavsiyesinde bulundu.


Alçı da söze girerek, "Tabi bu işin espirisi" dedi.

Kanetti ise, "Biraz espri de yapacağız. Maalesef en acı durumda bile biraz espri yapmak durumundayız" diye konuştu.

Alçı, "Bu işin önünü alacak hukuksal en sert yaptırımlar neyse ona gidilmesi gerektiğini söyledi.

KONUKLARINDAN ŞİMŞEK'E TEPKİLER

Latif Şimeşk, "Erkekler haklı olarak pek çok mesaj göndermiş" diyerek seyircilerden gelen mesajları okumak istedi.

Kanetti araya girerek, "Haklı olarak mı, nereden çıktı?" diye sordu.

Alçı da, "Burada kayırma görüyorum" diye çıkıştı.

Şimşek ise, bunların üzerine, "Hayır. Kayırma olarak algılıyorsanız da öyle algılayın" dedi.

Seyirciden gelen mesajı okuyan Şimşek, "Ben devlet memuruyum 1.500 lira maaş alıyorum ama yine de yaranamıyorum. Evde eşim bağırıp, çağırıyor. Kızıp çıkıyorum, sakin bir yere kendimi atıyorum."

Bu mesaja çok sinirlenen Kanetti, Alçı ve Erel tepki gösterdi. Kanetti, "Biz öldürülen kadınlardan bahsediyoruz ne alakası var" diye konuştu.

Şimşek, "Bahsettiğiniz konu şu, evlilik eğer birliktelik ise kadınların da" derken sözünü kesen Kanetti, "Konumuz evlilik değil ama. Konumuz terör" karşılığını verdi.

Şimşek de, "Bir saniye kadının erkeği erkeğin de kadını tahrik etmemesi lazım" deyince konuklar iyice gerildi.

Alçı, "Ben buna müdahale ediyorum çünkü bu programda biz ortak gibi gözüküyoruz. Ben bunun altına asla imza atmıyorum ve şiddetle seni burada kınıyorum. Bu tip cümleler yasaklanmalı. Neden bunun gerekçesi, bunun bahanesi... Böyle bir şey tartışma konusu değil" diye çıkıştı.

Bunun üzerine Şimşek, "Beni yanlış anladınız. Kadının erkeği erkeğin de kadını tahrik ederse şiddet maruz görülür demiyorum. Ama şurada adamcağız 1500 lira maaş alıyorsa" diye konuşurken Alçı, "O başka bir konu" diyerek araya girdi.

Şimşek o seyircisine, "Kadın dır dır ediyor, çok konuşuyor diye ona el kaldıramazsınız. Boşanırsınız olur biter" tavsiyesinde bulundu.



Ayfer Erel, kadına şiddet uygulayan erkeklere karşı silahlı kadın örgütlerinin kurulmasını önerdi Kanetti de destek verdi. Alçı ise, "O zaman Türkiye Teksas döner" diyerek bu öneriye karşı çıktı.