Tütüne 4 Bin Yıllık Alternatif Ürün

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ipekböcekçiliği yetiştiriciliğini yeniden canlandırma projesi kapsamında tütüne alternatif ürüne teşvik etmek ve üretimini artırmak amacıyla Muğla Merkez ve beldelerinde başlattığı İpekböcekçiliği projesi çiftçinin yüzünü güldürdü.

Tütüne 4 Bin Yıllık Alternatif Ürün
Çiftçiye kozanın kilogramına 20 lira destek veren Bakanlık, suni ipek dokumalarına karşı da önlem alıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Koza Birliği’nin destekleriyle 4 bin yıllık geleneğin yaşatılması için Muğla Merkez İlçeye bağlı Yerkesik, Bayır ve Yeşilyurt beldelerinde, 12 üreticiye 20 kutuluk ipekböceği tohumunu ücretsiz olarak dağıttı. Nisan ayında çalışmalarına başlanan ipekböcekçiliğinde Türkiye ortalamasının üzerinde bir üretim gerçekleştirilerek 45 günde yaklaşık kutu başına 35 kg üretim elde edildi. Pazar sıkıntısı yaşamayan üreticiler, kapılarına gelen Koza Birlik yetkililerine, ürünlerinin kilogramını 23,5 liradan peşin satıyor.

“İPEK ÜRETİMİ BİN 500 TONDAN 150 TONA DÜŞTÜ”

Muğla Tarım İl Müdürlüğü’nce, Merkez ilçeye bağlı Yeşilyurt beldesinde, tütüne alternatif üretim çalışmaları kapsamında çalışmalarına başlanan ipekböcekçiliğinin tanıtımını yapıldı. Beldenin meydanında düzenlenen törene İl Tarım Müdürü Ahmet Dallı, Yeşilyurt Belde Belediye başkanı Mehmet Güven, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Koza Birliği Yetkilisi Cemalettin Gülseren yaptığı konuşmada, ipekböcekçiliğinin bu topraklarda 1500 yıllık bir hayvancılık kolu olduğunu söyledi. Koza üretiminin son yıllarda 2 bin tonlardan 150 tonlara kadar gerilediğini belirten Gülseren, “Dünyada ipeğe olan talep son yıllarda sabit durduğu halde üretimde çok büyük düşüşler oldu. 2010 yılında 40 dolar olan ipeğin fiyatı şu anda 60 dolar. Ülkelerdeki bu üretim düşmeye devam ederse, koza fiyatlarında da artışın olmasını umuyoruz. Bu yüzden ipekböcekçiliğini mümkün olduğunca artırmaya çalışıyoruz. Ülkemizde bu işten para kazanmayı tercih edecek birçok insanımız var. Bu konuda devletimiz de bize çok destek veriyor” dedi.

DUT ARAZİLERİNİ TARIM MÜDÜRLÜĞÜ’NE TAHSİS ETTİLER

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Güven ise beldede 8 bin 200 hektarlık tarım arazisi olduğunun kaydederek, “Arazilerimizde daha çok zeytin ve üzüm bağı bulunuyor. Beldemizde daha önceleri yapılan ve günümüzde unutulmaya başlanan ipeği, ipek dokumacılığını Tarım İl Müdürlüğü’nün elemanlarıyla tekrar canlandırmaya başladık. Daha önceleri kullanılan dut arazilerimizi tekrar İl Tarım Müdürlüğüne tahsis ederek dut yetiştirmeye başlayacağız. Bu şekilde ipekböcekçiliği yapan çiftçilerimize katkı yapacağız” diye konuştu.

İPEK DOKUMA ATÖLYELERİ KURULACAK

İl Tarım Müdürü Ahmet Dallı da Muğla’da ipekböcekçiliğinin ilk meyvelerini almaya başladıklarını ifade ederek, geçen yıldan bu yana üzerinde düşündükleri ipekböcekçiliği projesi hayata geçirmenin gururu yaşadıklarını söyledi. Dallı, şöyle konuştu: “İlimiz daha önce geniş tütün ve zeytin arazileriyle geçimini sağlıyordu. Tütün alanlarının azalmasıyla birlikte üreticimizin büyük bir kısmı gelirini kaybetti. Buna alternatif olarak kışlık sebze ekimi uyguladılar. Ardından kayın mantarı ve şimdi de ipekböcekçiliği çalışmaları yapıyoruz. Bu projelerinin başarılı olması bizi mutlu ediyor” İpekböcekçiliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından desteklendiğinin altını çizen Ahmet Dallı, “Bir kutu inficar etmiş ipek böceğini Koza Birlik bize ücretsiz veriyor. Karşılığında bizden kilogram başına 3,5 liradan alıyor. 20 lira da bakanlığımız destekliyor. Kilogramı 23,5 liraya geliyor. Bir üreticimiz bir kutudan yaklaşık olarak 40 kg koza alıyor. Bunun yaklaşık 850 lirası üreticimize para girdisi oluyor. 40 günde üretime başlayıp bunu alabiliyorlar. Daha çok hanımlara yönelik bir işlem, evde yapılabiliyor. Üretim artıktan sonra Koza Birliği’ne kozaları vermeyeceğiz. Eskiden olduğu gibi atölyeler kurup burada ipek dokumacılığını canlandıracağız hedefimiz bu. Çünkü burası turizm bölgesi. Turizmin tarımla beslenmesi gerekiyor. 12 üreticiyle başladık, 120 üreticiye çıkacağız. İnşallah kendi üretimimizi yapıp bunu turizme kazandıracağız” dedi.

Kaynak: İHA