Gülbahar: Türkiye’De Araziye Olan Talep Hızla Artıyor

Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Gülbahar, Türkiye’de araziye olan talebin her geçen gün attığını söyledi.

Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Gülbahar, Türkiye’de araziye olan talebin her geçen gün attığını söyledi.

Gülbahar, Gazikent Üniversitesi tarafından düzenlenen “Çevre Haftası” münasebetiyle düzenlenen etkinlikte yaptığı açıklamada, her geçen gün araziye olan talebin hızla arttığını, sınırlı bir kaynak olduğu için talepleri karşılayabilmesi için sürdürülebilir ve rasyonel planlamanın zorunlu olduğunu belirtti. Doç. Dr. Gülbahar, “Türkiye deprem kuşağında olduğundan arazi planlaması yapılırken fay hatları göz önünde bulundurulmalıdır. Ülkemizde tarım alanları yol inşaatıyla elden çıkıyor. Baraj ve hidro elektrik santrallerinin yerleri yanlış seçiliyor. Betonlaşma oranı artıyor. Kentler, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, fabrikalar tarım arazileri üzerine kuruluyor. Atılan yanlış adımlar da çevreye zarar veriyor. Doğal kaynakları kullanırken, teknik özelliklerini ve birbirleriyle etkileşimlerini, koruma ve kullanma dengesi ve sürdürülebilirliği dikkate almak zorundayız. Kent, endüstri, tarım, ticaret alanları, üniversite kampüslerinin yerlerini detaylı araştırmalar yaptıktan sonra doğru belirlemeliyiz. Yapılacak planlamalar yalnız bugün değil, geleceğimiz de düşünülerek yapılmalı.” diye konuştu.

Gazikent Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz Kılınç ise, Gazikent Üniversitesi’nin çevreci bir üniversite olduğunu ve çevre sorunlarının aşılması için çalışmalar yaptığını belirttiler. Kılınç, ekolojiyi ve çevreyi iyi bilmek gerektiğini belirterek; verimlilik, sürdürülebilirlik, gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak için, emanet edilen değerlere sahip çıkılması gerektiğini, insanların tabii kaynakları yok etmeye, israf etmeye hakları olmadığını söyledi.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ertan Koska da, “Gazikent Üniversitesi ile birlikte böyle bir çalışma yapmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Çevreye duyarlı bir üniversite, rektör ve akademisyenler olması çok önemli. Gazikent Üniversitesi ile birlikte çalışmak istiyoruz. Çevre Haftası’nda bizleri yalnız bırakmadığınız için, destekleriniz için teşekkür ediyoruz.” dedi.