Dünya Ekonomik Forumu‘nda "Arap Baharı" Masaya Yatırıldı

Dünya Ekonomik Forumu‘nun (WEF) "Orta Asya ve Avrupa" konulu toplantısı, Avusturya‘nın başkenti Viyana‘da tarihi Hofburg Sarayı‘nda başladı.

500‘den fazla katılımcının yer aldığı foruma Avusturya, Ermenistan, Gürcistan, Macaristan, Kırgızistan, Letonya, Slovenya, Tacikistan, Ukrayna devlet ve hükümet başkanları katılıyor. Forumda ayrıca çeşitli ülkelerden 24 bakan, 150 küresel şirketin CEO‘ları, 30 ülkeden 50‘den fazla önde gelen isim yer alıyor. Foruma bu yıl Türkiye‘den İhlas Holding Genel Müdürü Ahmet Mücahid Ören, Hasan Akçakayalıoğlu, Yılmaz Argüden, Saltuk Ertop, Bülent Göktuna, Selahattin Hakman, Ata Selçuk, Süleyman Sözen, Onur Türk,

Levent Veziroğlu ve Mehmet N. Yağcı katıldı.

ARAP BAHARI: ETKİLERİ VE SONUÇLARI

"Arap Baharı: Etkileri ve Sonuçları" konulu panelde konuşmacılar, Arap ülkelerindeki ve Orta Doğu‘daki halk ayaklanmaları ve geleceğin nasıl şekilleneceğini masaya yatırdılar. Panele Tunus Merkez Bankası Başkanı Mustapha Kamel Nabli, İhlas Holding Genel Müdürü Ahmet Mücahid Ören, Birleşik Arap Emirlikleri‘nden işadamı Tarık M. Yousef, Letonya Cumhurbaşkanı Valdis Zatlers, Birleşik Arap Emirlikleri‘nden Khalid-Abdulla Janahi ve gazeteci Raghida Dergham katıldı.

Tunus‘ta başlayan ve Libya ile diğer Arap ülkelerine yayılan halk ayaklanmalarının ele alındığı panelde Tunus Merkez Bankası Başkanı Mustapha Kamel Nabli, "Tunus‘ta başlayan halk ayaklanmalarında internet ve sosyal paylaşım sitelerinin etkisi çok büyük oldu. Fakat Tunus artık iyi yolda ve yakın gelecekte ekonomik ve sosyal olarak istikrara kavuşacaktır" ifadelerini kullandı.

Panelde konuşan İhlas Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mücahid Ören ise, "Sosyal paylaşım sitelerinin halk ayaklanmalarına yardımcı olduğunu fakat tek neden olmadığını "söyledi. Ören, "İnternet siteleri ve sosyal ağlar bu halk ayaklanmalarına tabii ki yardımcı oldular. Fakat örnek olarak Mısır‘ın turizm gelirleri bu yıl yüzde 32 oranında azaldı, gelecek yıl da azalacak. Halk ayaklanmaları bir değişime öncü olabilir ama istikrarı sağlamak uzun sürebilir ve bu değişimin ardından mutlaka istikrar

gerekir" diye konuştu.

Khalid-Abdulla Janahi ise, konuşmasında Arapların daha çok kendi ülkelerine yatırım yapmaları gerektiğini söyledi. Janahi, "Arapların ABD‘de trilyonlarca doları var. Bu paraların Arap ülkelerine gelmesi gerek. Gelecek ancak bu şekilde şekillenebilir ve ekonomik kalkınma ve böylece sosyal kalkınma sağlanır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA