Ak Partili Vekil‘den Hatip Dicle‘nin Durumuna ‘Hakkari Formülü‘

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle için ‘Hakkari formülünü‘ önererek, "Hakkari‘deki milletvekillerinin tamamı istifa ederse, Meclis de bu istifaları kabul ederse, o zaman bir ilin milletvekilliklerinin tamamı düşer, o zaman o ilde 90 gün içinde yeni seçim yapılır.

TBMM‘ye gelerek kaydını yaptıran Şentop daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Seçim sonrasında tutuklu milletvekillerinin durumuna ilişkin yaşanan sorunlarla ilgili hukuki formüllerin anımsatılması üzerine Şentop, "Bu, hiçbir formül yok anlamına gelmez. Bunu Meclis içerisinde tartışmak gerekir" dedi.

Hatip Dicle‘nin durumunun diğer tutuklu vekillerin durumundan farklı olduğunu belirten Şentop, formüllerin yeni anayasa değişikliğiyle bulunabileceğini kaydetti. Şentop, 12 Haziran seçimindeki sorunu ortadan kaldıracak bir formül bulunamayacağını belirterek, Dicle ile ilgili ‘Hakkari formülünü ortaya attı. Şentop, "Belki yeni bir seçim olursa, o seçimde yeni değişiklik uygulanabilir. Bu da çok zor değil, bir ara seçimden bahsetmiyorum. 78. maddenin son fıkrası var, oradan bir formül bulunabilir. Mesela

Hakkari‘deki milletvekillerinin tamamı istifa ederse, Meclis de bu istifaları kabul ederse, o zaman bir ilin milletvekilliklerinin tamamı düşer, o zaman o ilde 90 gün içinde yeni seçim yapılır. Böyle bir formülle çözüm bulunabilir. Şu andaki adaylığına engel durum, kanunen Anayasaya göre mevcudiyetini koruyor. Bunun değiştirmek lazım. Bunları müzakere edebilmek için muhatap lazım, herkesin bunları müzakere etmesi için Meclis‘te bulunması lazım‘‘ diye konuştu.

Kaynak: İHA