Mimarsinan Süleymaniye’Nin Kubbesini Nargile İçerek Yaptı

Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Hakan Mahiroğlu, Mimarsinan’ın Süleymaniye Camii’nin kubbesini nargile içerek yaptığını söyledi. Mahiroğlu, “Mimarsinan bu şekilde caminin akustiğini ayarladı” dedi.

Günümüzde camilerde ezanın ve imamın hutbelerinin vatandaşlara ulaşması için hoparlör kullanıldığını söyleyen Hakan Mahiroğlu, Mimarsinan’ın yaşadığı dönemlerde böyle bir imkan olmadığı için camilerin akustiğine büyük önem verildiğini bildirdi. Mimarsinan’ın eserlerinde akustik konusuna özellikle önem verdiğinin altını çizen Mahiroğlu, Süleymaniye Camii’nin yapımında Mimarsinan ve Kanuni Sultan Süleyman arasında yaşanın bir olayı şu şekilde anlattı:

“Mimarsinan, Süleymaniye Camii’nin yapımı sırasında kubbenin altında nargile içiyor. O dönemde çalışanların bazıları Kanuni Sultan Süleyman’a giderek ‘Mimarsinan çalışmıyor, oturup nargile içiyor’ diye şikayet ediyor. Kanuni, şikayetler artınca gidip bakıyor ki gerçekten Mimarsinan kubbenin altında oturmuş nargile içiyor. Kanuni, ‘Niye çalışmıyorsun?’ diye sorduğunda Mimarsinan, ‘Kubbenin akustiğinin nasıl olacağını hesaplıyorum. Nargileden çıkan ses ile bunu yapmaya çalışıyorum’ diye cevap vermiş” dedi.

Hakan Mahiroğlu, bu nedenle Süleymaniye Camii’nin akustiğinin muhteşem olduğunu ve sesin caminin her köşesine rahatlıkla ulaşabildiğini söyledi.

Kaynak: İHA