Engelliler Yine Oy Kullanmakta Zorlandı

12 Haziran genel seçimlerinde vatandaşlık görevlerini yerine getirmek için oy kullanacakları okullara gelen ağır bedensel engelli vatandaşlar, yine önce merdiven sonra sandık görevlileri engeliyle karşılaştı.

12 Haziran genel seçimlerinde vatandaşlık görevlerini yerine getirmek için oy kullanacakları okullara gelen ağır bedensel engelli vatandaşlar, yine önce merdiven sonra sandık görevlileri engeliyle karşılaştı. Samsun’da yaşayan birçok engelli seçmen, sandık başkan ve görevlilerinin ‘İl Seçim Kurulu’nun kararı var, sırtınıza alın getirin’ şartı sebebiyle oyunu kullanamadı. Bazıları ise duyarlı vatandaşların yardımıyla güçlükle merdivenden çıkarılarak oy kullanabildi. Engelli vatandaşların aileleri ise YSK’ya ateş püskürdü.

Samsun’un İlkadım ilçesi Derebahçe Mahallesi‘nde yaşayan doğuştan spastik engelli Nuray İshak (26) da YSK mağduru engellilerden biri. Annesi Şükriye İshak (51) ile birlikte yaşayan engelli genç kız, oy kullanmak için uzun bir yolu yürüyerek kat ederek Şehit Salman Özay İlköğretim Okulu’na geldi. Engelli parkurundan oy kullanmaya gelen vatandaşların yardımıyla çıkan İshak, daha sonra da merdivenlere takıldı. Sandığın 2. katta bulunması sebebiyle yardım istemesine rağmen başarılı olamayan anne Şükriye İshak, sağduyulu seçmenlerin yardımıyla kızını 2. kata çıkardı. Oy kullanma işleminin ardından genç kız, aynı zorlukla aşağı indirildi. Anne Şükriye İshak, zorluk çekmelerine rağmen oylarını kullandıkları için mutlu olduğunu söyledi.

    Benzer problem, Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu’nda da yaşandı. Birçok engelli ve ağır yaşlı seçmen, sandık başkan ve görevlilerinin topu YSK’ya atıp duyarsız kalması sebebiyle oyunu kullanamadı. Duruma tepki gösteren seçmenler, kendilerine engel çıkarıldığını söyledi. Babasını zorlukla yukarı çıkararak oy kullandırmak zorunda kaldıklarını ifade eden emekli Selime Dağdelen, “Benim iki tane yaşlım var. Sandık başkanına gidip durumu anlattım, oylarını aşağıda kullandırabilir misiniz dedim. ‘Hayır, İl Seçim Kurulu’nun kesin kararı var’ dediler. Oyumuz ziyan olmasın diye 82 yaşındaki babamı yavaş yavaş çıkararak oyumuzu kullandık ama annemi çıkaramadım. Yazık yani." dedi.

    32 yaşındaki bedensel engelli seçmen Coşkun Kayış, oyunu kullanamadığı için şikayetçi olduğunu belirtti. Kayış, “Ağır engelliyim. Oy kullanamadım. Bundan önce oy kullanıyordum. Görevli arkadaşlar geliyorlardı bana yardımcı oluyorlardı. Mühür ve zarfla yanıma gelip tercihimi yapıyor, yakınımla birlikte eşlik ederek oyumu rahat bir şekilde kullanıyordum. Şimdi ise kendi inisiyatifleri veya aldıkları talimatla hareket ettikleri için en demokratik hakkım olan oyumu kullanamadım. Bu konuda mağdurum. Gerekenin yapılmasını istiyorum. Hakkımı sonuna kadar arayacağım." şeklinde konuştu.

    Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Yakup Beyazer ise seçim merkezlerini dolaşarak engelli üyelerinin rahatça oy kullanıp kullanmadıklarını denetlediğini ifade ederek şunları söyledi:

    “Sırta da alınıp çıkarılamayacak derecede engelli olan bir arkadaşımıza bir sandık görevlisinin aşağı inip oyunu kullandırması gerekiyordu. Sandık ya da bina sorumlusu engellinin ulaşabilirliğini sağlamak zorunda. Ricada da bulunduk ama bu uygulanmadı. Bunu anlamış değiliz ve protesto ediyorum. Sandık başkanı inisiyatifini kullanmadı, YSK’ya topu attı. YSK başkanı ile görüştüm. Sandığın aşağı inemeyeceğini söyledi. Görevli gönderilmesini talep ettik, kabul etmedi. Yani bir çok arkadaşımıza oy kullandırılmadı."