Bursa‘nın Mahallelerinin Tarihi Kitaplaştırıldı

Bursa‘da, kentlilik bilincinin yapıtaşlarından olan mahalle kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere taşınması amacıyla hazırlanan ‘Bursa’nın Tarihi Mahalleleri’ kitabı yayımlandı.

Bursa‘da, kentlilik bilincinin yapıtaşlarından olan mahalle kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere taşınması amacıyla hazırlanan ‘Bursa’nın Tarihi Mahalleleri’ kitabı yayımlandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kent kültürü araştırma çalışmaları kapsamında hazırlanan ‘Bursa’nın Tarihi Mahalleleri’ kitabı, Tahtakale Hanı’nda gerçekleştirilen toplantıda tanıtıldı. ‘Bursa’nın Tarihi Mahalleleri’ kitabında Alipaşa, Hocaalizade, İbrahimpaşa, Maksem, Nalbantoğlu ve Tahtakale mahallelerinin tarihi, fiziki ve iktisadi gelişimi, sosyal yaşamı, kültür ve eğitim kurumları ile bu mahallelerde yaşayanların anılarına yer verildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tahtakale Hanı’nda mahallelilerle bir araya geldiği toplantıda, bu altı mahallenin Bursa’nın kalbinde bulunduğunu söyledi. Kentin tarihi mirasında önemli yeri bulunan mahallelerin birbirleriyle bütünleşen bir yapıya sahip olduğunu da anlatan Altepe, “Bursa’nın Tarihi Mahalleleri kitabı, bilgi, belge, fotoğraf ve hatıraların yer aldığı güzel bir eser. Bursa, her geçen gün büyüyor. Gelecek kuşaklara aktarılacak olan bu eser, Bursa’ya ve bu mahallelere yakışır bir çalışma oldu. Özellikli bir şehir olan Bursa’da daha önce 20’ye yakın mahallede bu çalışmayı yaptık. Bursa, her mahallesine bir kitap yapılacak bir şehir dedik ve bugün bunu yapıyoruz. Mahallelerin yaşayan kimliğini, tarihini geçmişini en güzel şekilde bilen ve katkı koyan hemşerilerimize ve bu esere emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Kentlerin kültür, medeniyet ve sanatın beşiği olduğunu söyleyen Altepe, dünyanın tarihinin de kentlerde şekillendiğini ifade etti. Bursa’nın da binlerce yıllık geçmişiyle tarihte önemli bir yere sahip olduğunu belirten Altepe, Bursa’da soyut mirasın öne çıkarıldığı sempozyumların da yapıldığını hatırlattı. Kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarının Bursa dışında ve Balkanlar’da da devam ettiğini vurgulayan Başkan Altepe, Bursa’nın soyut mirasın ortaya çıkarıldığı çalışmalarla UNESCO’ya örnek olduğunu dile getirdi. Altepe, kültürel miras çalışmalarının tarihi okullar, spor tarihi, alim ve ulemalar, Bursa’daki sanatkarlar, tarihi şahsiyetler ve hazireler, Karagöz Hacivat ve tarihe ışık tutan önemli isimlerle devam ettiğini de söyledi.

Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu da kitaplaştırılan bu çalışmanın sadece Bursa’yı değil tüm Türkiye’yi de ilgilendiren örnek bir çalışma olduğunu vurguladı. Toplantıya katılan vatandaşlar da çalışmayla ilgili görüşlerini söyleyerek, bu önemli eserin kent belleğine kazandırılmasını sağlayan Başkan Altepe’ye hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Başkan Altepe, toplantının ardından vatandaşlar için kitap imzaladı.