Bursa’Nın Mahalleleri Kent Belleğinde

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentlilik bilincinin yapıtaşlarından olan mahalle kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere taşınması amacıyla hazırlanan ‘Bursa’nın Tarihi Mahalleleri’ kitabını, kent belleğine kazandırdı.

Bursa’Nın Mahalleleri Kent Belleğinde
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kent kültürü araştırma çalışmaları kapsamında hazırlanan ‘Bursa’nın Tarihi Mahalleleri’ kitabı, Tahtakale Hanı’nda gerçekleştirilen toplantıda tanıtıldı. ‘Bursa’nın Tarihi Mahalleleri’ kitabında Alipaşa, Hocaalizade, İbrahimpaşa, Maksem, Nalbantoğlu ve Tahtakale mahallelerinin tarihi, fiziki ve iktisadi gelişimi, sosyal yaşamı, kültür ve eğitim kurumları ile bu mahallelerde yaşayanların anılarına yer verildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tahtakale Hanı’nda mahallelilerle bir araya geldiği toplantıda, bu altı mahallenin Bursa’nın kalbinde bulunduğunu söyledi. Bursa’nın tarihi mirasında önemli yeri bulunan mahallelerin birbirleriyle bütünleşen bir yapıya sahip olduğunu da anlatan Başkan Altepe, “Bursa’nın Tarihi Mahalleleri kitabı, bilgi, belge, fotoğraf ve hatıraların yer aldığı güzel bir eser. Bursa, her geçen gün büyüyor. Gelecek kuşaklara aktarılacak olan bu eser, Bursa’ya ve bu mahallelere yakışır bir çalışma oldu. Özellikli bir şehir olan Bursa’da daha önce 20’ye yakın mahallede bu çalışmayı yaptık. Bursa, her mahallesine bir kitap yapılacak bir şehir dedik ve bugün bunu yapıyoruz. Mahallelerin yaşayan kimliğini, tarihini geçmişini en güzel şekilde bilen ve katkı koyan hemşerilerimize ve bu esere emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

"BURSA TURİZM ŞEHRİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR"

Kentlerin kültür, medeniyet ve sanatın beşiği olduğunu söyleyen Başkan Altepe, dünyanın tarihinin de kentlerde şekillendiğini ifade etti. Bursa’nın da binlerce yıllık geçmişiyle tarihte önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Altepe, “Bursa 8500 yıllık bir medeniyet merkezi. Akçalar’da yapılan çalışmalarla çiftçiliğin doğduğu dönemleri geleceğe taşıyan, Türkiye’de ilk Arkeopark Bursa’da oluşturuluyor. Bu yaz oralar gezilip görülebilecek. Aynı zamanda Bursa, şehir merkezi 3300 yıllık tarihi olan bir kent. Bitinya’dan Osmanlı’ya kadar birikimi olan bir şehir. Bursa’da yerel yönetimler olarak kentin değerlerini ortaya çıkaran çalışmalar yapıyoruz. 2300 yıllık surların, Osmanlı’nın 700 yıllık tarih başkenti olan Bursa, Cumhuriyet dönemini de yoğun geçirmiş. Hanlar, hamamlar, tekkeler, şifahaneler gibi her türlü eserleri ayağa kaldırıyor ve birer birer işlevlendiriyoruz. Harabe halindeki eserler canlanırken kültür de canlanıyor. Bursa, yaşayan canlı bir tarih, turizm şehri olma yolunda hızla ilerliyor” şeklinde konuştu.

Bursa’da soyut mirasın öne çıkarıldığı sempozyumların da yapıldığını hatırlatan Başkan Altepe, ilerleyen günlerde mahallelerle ve köylerle ilgili bir sempozyumun da Bursa’da yapılacağını sözlerine ekledi.

Kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarının Bursa dışında ve Balkanlar’da da devam ettiğini vurgulayan Başkan Altepe, Bursa’nın soyut mirasın ortaya çıkarıldığı çalışmalarla UNESCO’ya örnek olduğunu dile getirdi. Başkan Altepe, kültürel miras çalışmalarının tarihi okullar, spor tarihi, alim ve ulemalar, Bursa’daki sanatkarlar, tarihi şahsiyetler ve hazireler, Karagöz Hacivat ve tarihe ışık tutan önemli isimlerle devam ettiğini de söyledi.

"MAHALLE KÜLTÜRÜ ÇOK ÖNEMLİ"

Bursa’nın tüm kültürel birikiminin kitaplaştırıldığını vurgulayan Başkan Altepe, “Bu kitaplar Bursa’nın belleğine kazandırılıyor. Eserler kaybolmadan bir bir kayıt altına girmiş oluyor. Mahalle kültürü çok önemli. Bursa’da bazı mahalleler değişik bölgelerden gelenler tarafından oluşturulmuş. Evliya Çelebi’nin ifadesine göre, Bursa’da 176 Müslüman mahallesi, 7 Ermeni, 8 Rum mahallesi var. Mahallelerdeki sosyal hayat da çok önemli. Mahallelerdeki tüm değerler bizim değerlerimiz olmuş. Spor kulüpleri, mahallenin ihtiyarı, delikanlısı mahallelilik bilincini koruma ve dayanışma, kefillik sistemi, mahallenin bakkalı, kasabı, berberi gibi mahalleyle bütünleşen sosyal hayat bizi oluşturuyor. Ne kadar şükretsek az. Bu gelenek Bursa’da sürüyor. Yerel yönetimlerde 7 yılı doldurduk, sıkıntı yaşamıyoruz. Sokakta kalan, aç açıkta kalan yok. Hemşehrilerimiz komşularına sahip çıkıyor. Bursa’mızın kentlilik yapısı sürüyor. Amacımız herkesin kendi mahallesinin farkında olmasıdır” dedi.

"BURSA HIZLI BÜYÜDÜ AMA KİMLİĞİNİ BOZMADI"

Başkan Altepe, mahallelerdeki hayatın kaleme alındığı esere emeği geçen Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu başta olmak üzere projenin genel koordinatörleri Aziz Elbas ve Ahmet Erdönmez, proje yürütücüsü Bursa Araştırmaları Merkezi ekibi, mahallelerin muhtarlarına kitabın oluşumuna verdikleri destekten ötürü teşekkür etti. Çalışmaların süreceğini anlatan Başkan Altepe, “Bursa’da daha da güzel eserler oluşturarak, Türkiye’ye ve dünyaya örnek olmaya devam edeceğiz. Bursa hızlı büyüdü ama kimliğini bozmadı. Vatandaşlarımız bu kimlikle yaşıyor, bunu daha da ileriye taşıyacağız” diye konuştu.

Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu da kitaplaştırılan bu çalışmanın sadece Bursa’yı değil tüm Türkiye’yi de ilgilendiren örnek bir çalışma olduğunu vurguladı. Toplantıya katılan vatandaşlar da çalışmayla ilgili görüşlerini söyleyerek, bu önemli eserin kent belleğine kazandırılmasını sağlayan Başkan Altepe’ye hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Başkan Altepe, toplantının ardından vatandaşlar için kitap imzaladı.

Kaynak: İHA