Nükleer Santrale Karşı Tepkiler

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, ‘ben yaptım oldu‘ mantığıyla nükleer santral konusunun ele alınmasının doğru olmadığını vurgulayarak, konunun akılcı politikalarla değerlendirilip, bilimsel bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini söyledi.

Nükleer Santrale Karşı Tepkiler
Mersin‘in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapımı gündemde olan ‘Akkuyu Nükleer Santrali‘ ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, konunun bilimsel boyutuyla ele alınması gerektiğini belirterek, nükleer santral yapım kararının sadece bir kentin değil bir ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren bir karar olduğunun altını çizdi. Alınacak olan kararın bilimsel bir dayanağı olmasının yanında nükleer santralin ne getirip ne götüreceğinin çok iyi analiz

edilmesi gerektiğini vurgulayan Sürenkök, Türkiye‘nin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çekti. Türkiye‘nin, mevcut enerji ihtiyacını güneş, rüzgar ve jeotermal enerji gibi kaynaklarla da karşılayabileceğini belirten Sürenkök, "Burada yapılacak santralin, Akdeniz‘deki yeri ve konumunu göz önünde bulundurursak, yer seçiminin çok doğru bir tercih olduğunu söyleyemeyiz" dedi. Akkuyu Nükleer Santrali‘nin yapılacağı alanın ‘Ecemiş Fay Hattı‘na yakın bir bölgede olmasının kendilerini

endişelendiren bir başka konu olduğunu ifade eden Sürenkök, "Japonya gibi bu konuda oldukça hassas ve titiz davranan bir ülke bu işle baş edemezken, bir de bizim Türk insanının ‘kaderci‘ yaklaşımını da göz önüne aldığımızda kaygılarımız daha da derinleşiyor" diye konuştu.

"EĞER JAPONLAR BİR DÜŞÜNÜYORSA BİZ İKİ DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ"

Japonya‘da yaşanan 8.9 şiddetindeki depremin İstanbul‘da olması halinde ortaya çıkabilecek tablonun ‘ürkütücü‘ olduğunu belirten Sürenkök, böylesi bir depremde Türkiye‘de yüz binlerce insanın hayatını kaybedeceğini iddia etti. Türkiye‘nin nükleer santral konusunu çok daha kapsamlı ele alması gerektiğini söyleyen Sürenkök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer Japonlar bir düşünüyorsa, bizim iki düşünmemiz gerek. Biz, iş dünyası olarak nükleer santral yapımında kullanılacak teknoloji ve yer tercihine karşıyız. Rus teknolojisi bugün dünyada geçerli olan bir teknoloji değil."

Nükleer santrallerin doğa ve insan üzerindeki olumsuz etkilerine işaret eden Sürenkök, hidroelektrik santralleriyle ilgili sorun ve sıkıntılar ortadayken Türkiye‘nin nükleer santral konusunu çok iyi düşünmesi ve buna göre hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. "Nükleer santral konusunda ‘ben yaptım oldu‘ mantığıyla olaya yaklaşılması doğru değil" diyen Sürenkök, "Biz, Çernobil faciasından sonra bir bakanımızın Karadeniz‘de radyasyon olmadığını ispatlamak için çay içtiği günleri unutmuyoruz. Bu konuda

daha akılcı politikalar izlenip bilimsel temellere dayanan bir bakış açısı ortaya konularak, kamuoyunun sesine de kulak verilmeli" ifadesini kullandı.

Kaynak: İHA