Kktc Tarım Bakanı Zorlu Töre:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım Bakanı Zorlu Töre, KKTC ile Türkiye arasına geçmişte olduğu gibi bugün de nifak tohumları ekmek isteyenler olduğunu ifade ederek, buna asla izin vermeyeceklerini söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Forza Fuarcılık tarafından Yenişehir Fuar Merkezi’nde düzenlenen, Mersin Valiliği’nce de desteklenen Mersin 6. Uluslararası Tarım Fuarı’na katılan Töre, KKTC’de Türkiye aleyhine açılan pankart ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kıbrıs’ın Akdeniz’in bir tarafında, Türkiye’nin de diğer tarafında yer aldığını belirterek her iki ülkenin insanlarının da aynı milletin çocukları olduğunu, kendilerinin de Kıbrıs’a Anadolu’nun farklı yörelerinden göç

edip yerleşen insanlar olduklarını anlattı.

"Biz, Ne mutlu Türk’üm’ diyen ifadenin içerisinde biriz ve bütünüz" yorumunu yapan Bakan Töre, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Kimimiz, fetih yoluyla Ada’ya geldik, kimimiz buraya iş güç sahibi olmak için. Her şeyden önemlisi Osmanlı’nın çocukları olarak Kıbrıs’a yerleştik. Türk milletinin evlatları olarak bugün Ada’da yaşıyoruz. Bizi, birbirimizden tarih ayırdı. 1878’de Kıbrıs Adası geçici olarak İngiliz idaresine bırakılmıştı. Bir bakıma İngilizlerin oyununa geldik."

İngilizlerin, 1923 yılında imzalanan ’Lozan Barış Antlaşması’ ile birlikte Kıbrıs’ı Türkiye’ye iade etmediğini ve böylelikle de iki halk arasındaki ayrılığın da devam ettiğini dile getiren Töre, 1974 yılında gerçekleştirilen ’Kıbrıs Barış Harekatı’ ile Mehmetçik Ada’ya çıkmasıyla birlikte söz konusu ayrılığın da sona erdiğini dile getirdi.

Zorlu Töre, "Allah bizi birbirimizden bir daha ayırmasın. Fitne fesat çoktur ama biz bu oyunlara gelmeyiz. Bizim kimliğimizin önüne kimse coğrafya ismi koymasın. Türk, Türk’tür. Kıbrıs’ta da olsa, Anadolu’da da olsa Türk, her daim Türk’tür. Biz, aynı milletin insanlarıyız" dedi.

İki ülke insanları arasına nifak tohumları ekmek isteyenlerin, tarihin her devrinde olduğunu vurgulayan Töre, buna asla izin vermeyecekleri uyarısında bulunarak, Anadolu ile olan bağları hiçbir zaman koparmayacakları gibi Türkiye’den de asla ayrılmayacaklarını söyledi.

Töre, ayrılığın acısını bir asır çektiklerini belirterek şöyle konuştu: "96 yıl boyunca Türk milletini Kıbrıs’ta bekledik. 20 Temmuz’da şafakla birlikte birbirimizle kucaklaştık. Bu buluşma, tarihi bir gündür. Bana soruyorlar; ’Hayatının en önemli günü ne zaman?’ diye. Ben de onlara; ’20 Temmuz sabahı, şafakla birlikte Türk askerinin Kıbrıs’a gelişini selamladığım gün’ yanıtını veriyorum"

Mersin’in Anamur ilçesindeki Dragon Çayı’ndan alınacak suyun 78 kilometre uzunluğunda denizin 250 metre derinine askıda döşenecek borularla birlikte KKTC’ye yılda 75 milyon metreküplük su verileceğini hatırlatan Zorlu Töre, "20 Temmuz’da yol bağladığımız Anadolu’ya şimdi de Mersin sınırları içerisinde taşıyacağımız suyla birlikte KKTC topraklarını Anadolu ile bir kez daha birleştireceğiz. Bunun heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Çevre ve Orman Bakanı

Veysel Eroğlu ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’in üstün çaba ve gayretleriyle, KKTC’ye deniz yoluyla borular aracılığıyla su taşınması oldukça önemli. Çünkü suyun olduğu yerde hayat vardır, kalkınma vardır, hamle, medeniyet ve ilerleme vardır. Kendi kendinize güven kazanma vardır" dedi.

Kaynak: İHA