İsrail-Gazze sınırında gerilim tırmanıyor

İsrail ile Gazze Şeridi arasında son günlerde yükselen tansiyon, karşılıklı saldırılarla tırmanıyor.

İsrail-Gazze sınırında gerilim tırmanıyor
Önceki gün Kudüs'ün kalbinde patlayan bombanın ardından İsrail, Gazze Şeridi'ne 3 hava saldırısı düzenledi. Önceki gece İsrail'in bölgenin kuzey ve güneyindeki bazı hedefleri bombalamasının ardından, Gazze'deki silahlı gruplar da İsrail'in güneyine yönelik Grad ve Kassam roketi saldırılarını yoğunlaştırdı. Aşdod kenti başta olmak üzere güneydeki kasaba ve kibutzlara Grad ve Kassam roketleri atıldı. Grad'lardan birinin Tel Aviv kentine yaklaşık 25 km uzaklıktaki Yavne'ye kadar ulaştığı belirtilirken, İsrail asker ve polislerinin, patlamanın yerini belirlemek üzere bölgeyi inceledikleri bildirildi. Saldırılarda herhangi bir kayıp olmamasına rağmen, sık sık çalan uyarı sirenleri, atılan roketler bölge sakinlerinde korku ve endişeye neden oldu.

Gazze kentini hedef alan ilk iki İsrail saldırısı, şehirde elektriğin kesilmesine yol açtı. Mısır sınırındaki Refah yakınlarına gerçekleştirilen son saldırıda ise silah kaçakçılığı için kullanılan tünellerin vurulduğu bildirildi. Bombalamalarda herhangi bir yaralanma olmadığı kaydedildi. İsrail, saldırıların, cumartesi gününden beri topraklarına atılan 25 Grad tipi rokete misilleme olarak düzenlendiğini açıkladı. Bölgede yükselen tansiyonun İsrail ile Hamas arasında yeni bir savaşa yol açmasından endişe ediliyor.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail-Filistin ihtilafında şiddetin yeniden tırmanışa geçmiş olmasından derin kaygı duyulduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail ordusu tarafından 22 Mart 2011 tarihinde Gazze Şeridi'ne karşı gerçekleştirilen ve aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin hayatını kaybetmesine ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan orantısız ve ayrım gözetmeyen saldırılarla, dün Kudüs'te şehiriçi yolcu otobüslerine yönelik düzenlenen ve ilk belirlemelere göre bir kişinin hayatını kaybetmesine ve 30'dan fazla kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırının kınandığı" belirtildi. "Son günlerde İsrail-Filistin ihtilafında şiddetin yeniden tırmanışa geçmiş olmasından derin kaygı duyulduğu" ifade edilen açıklamada, taraflar itidal içinde hareket etmeye davet edildi.

Önceki gün Kudüs'te meydana gelen patlamanın sorumluluğunu ise henüz üstlenen herhangi bir grup olmamasına rağmen, Batı Şeria'da iki İslami Cihad üyesinin, olayla ilgileri bulunabileceği şüphesiyle Filistin güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı açıklandı. Kudüs'teki patlamada hayatını kaybeden kadının da bir İngiliz turist olduğu belirlendi.