Eshot Engellilerin Toplu Ulaşım Kartlarıyla İlgili Danıştay Kararını Bekliyor

Engellilerin toplu ulaşım kartlarıyla ilgili davayı kaybeden ESHOT, Danıştay‘dan çıkacak karara kadar olan süreçte İzmir 3.İdare Mahkemesi‘nin kontör sınırlamasını iptal eden kararına uyacağını açıkladı.

Engellilerin toplu ulaşım kartlarıyla ilgili davayı kaybeden ESHOT, Danıştay‘dan çıkacak karara kadar olan süreçte İzmir 3.İdare Mahkemesi‘nin kontör sınırlamasını iptal eden kararına uyacağını açıkladı.

Sözkonusu açıklamayı konu ile ilgili bilgi isteminde bulunduğu ESHOT‘un yaptığını belirten Oya Tekin daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi‘nin engellilerin toplu ulaşım kartlarıyla ilgili 1 Mart 2010 tarihinde UKOME ( Ulaşım Koordinasyon Merkezi ) kararı ile yeni bir düzenleme yaptığını hatırlattı. Bu düzenleme ile engellilerin ulaşım kartlarında daha önceden sınırsız olan ulaşım hizmeti 750 kontör uygulaması ile sınırlandırılmış, yani bir gidiş bir dönüş hakkı ve 90 dakika sınırsız aktarma hizmeti verilmişti. Oya Tekin, kendisinin bunun üzerine belediyenin almış olduğu bu kararının hukuka aykırı ve mağduriyet doğurucu nitelikte olduğu önceki uygulamaya göre kısıtlamaya gidildiğini ileri sürerek İzmir 3. idare mahkemesine yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle dava açmıştı. 18 Mayıs 2010 tarihinde İzmir 3. Bölge İdare Mahkemesi‘nin taleplerini haklı bularak hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Alınan bu kararla İzmir Büyükşehir Belediyesi bir üst mahkemeye yürütmeyi durdurma işlemini kaldırtmak için itiraz etmiş ve kaldırtmıştı.

ESHOT Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliği tarafından yapılan açıklamada, İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı ile ilgili olarak “Temyiz veya itiraz yoluna başvurulmuş olması, hakim, mahkeme veya Danıştay kararlarının yürütülmesini durdurmaz.” hükmü uyarınca, İdaremizce özürlü kartlarına 750 kullanım hakkı ile sınırlı yükleme yapılmamaktadır. İdaremizce İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 2010/1481 sayılı iptal kararı gereği yerine getirilmiştir.Ancak, kişiselleştirilmiş bulunan tüm toplu ulaşım kartlarına, bilgilerin güncellenmesi ve kartın devamlılığının sağlanması açısından vize işlemi yapılmaktadır. Özürlü kartlarına da vize yapılması idari bir gereklilik olup, vize işlemi ücretsiz olarak uygulanmaktadır." denildi.

ESHOT‘un mahkeme kararının açıklanmasıyla birlikte engellilerin ulaşım kartları müdürlüğüne gitmelerine gerek kalmaksızın merkezden kalan konturları sıfırlamış vize işlemi yapılmaksızın kartların kullanımını sağlayabildiğini kaydeden Oya Tekin, bu dönemde kaos yaşandığını kaydetti. Bu dönemde kentkart sisteminin de her otobüste farklı çalıştığını, kentkartlarına vize yaptıran engellilerinde, yaptırmayanların da kentkartlarını vadilatöre tuttuğunda vize uyarısı aldığını, bazı otobüslerde ve metro istasyonlarında kartların çalışmadığını söyledi. Bunun da engellileri şoförlerle karşı karşıya getirerek zorladığını kaydeden Tekin, "Bu yaşanılan süreçteki sorunlar ve uzaktan kartlarla ilgili uygulama karşısında kentkart sisteminin yeniden sorgulanması ve gözden geçirilmesi gereken bir sistem olduğunu düşünmekteyiz. Bu süreçte çeşitli sorunlar oluştuğu için kafamızda birçok soru oluşmuş şu an yapılan vize işlemine de bu yüzden sıcak bakamıyor ama ESHOT’un yaptığı açıklamaya da güvenmek istiyoruz." dedi.