Akhisar’Da ‘Torba Yasa‘ Anlatıldı

Akhisar Sanayici ve İş Adamları Derneği (AKİSAD) tarafından organize edilen ve Akhisar Şekerbank Şubesinin katkıları ile Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan ve Vergi Denetmenleri Abdullah Seven, Ersin Sarıtaş ve İsmail Sevenler‘in sunumlarıyla “ 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ( Torba Yasa ) konulu seminer düzenledi.

Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan; "Uzun süreden beri kamu oyu gündemini meşgul eden 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun 25 Şubat 2011 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun 216 madde ve yaklaşık ilave olarak 18 de geçici maddeyi bünyesinde barındıran çok uzun bir kanundur. Bu kanunda Türkiye Cumhuriyeti‘nde vatandaş olan her kişinin ve mükellefimizin kendi durumunu ilgilendiren hükümleri de yer almaktadır. Bu kanunun bayraktarlığını gerek yazım gerekse Meclisteki görüşmelerinde maliye bakanlığı ve özelde de gelir idaresi başkanlığı yaptı. Dolayısıyla bu kanun ile ilgili gerekli izahların yapılması ve açıklayıcı durumlar hep Maliye Banklığının ve Gelir idaresi Başkanlığı tarafından yüklenilmek durumunda kalındı. Biz bu çerçevede bugün değerli Akhisar Sanayici ve İş adamları Derneği (AKİSAD) yönetiminin talebi üzerine Akhisar da bulunuyoruz. Manisa’mızın çok değerli ve önemli ilçelerinden birisi olan Akhisar da sizlerle bulunmaktan dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Dediğimiz gibi bu kanun pek çok alanda düzenlemeler getiriyor." dedi.

Değişikliklerin çok önemli bir fırsatlar içerdiğini belirten Çakan, "Cumhuriyet tarihinin en önemli yapılandırma yasalarından bir tanesidir. Esasen bu kanunda bizimle ilgili olan vergi dairelerinin gerek vergi gerekse diğer kamu alacaklarının tahsili ile ilgili olan bölümleri üç ana bölümden oluşuyor. Bunlardan bir tanesi kamu alacaklarının öncelikle vergi dediğimiz, vergi ve bunun dışındaki bazı yasalarla hüküm altına alınmış olan idari para cezalarının kesinleşmiş cezaların yeniden yapılandırılması. Bu yapılandırma içerisinde dava ve icra safhasında olanlar, inceleme safhasında olanlar veya pişmanlıkla beyan edilmiş ve bir şekilde şartları ihlal edilmiş olan alacaklarda bu kanunun ilk ana bölümünü oluşturuyor. Diğer bölümü ise matrah artırımı ve vergi artırımı ile ilgili kısım oluşturmaktadır. Bizi ilgilendiren asıl kısım ise stok affı dediğimiz, gerek kayıtlarda yer almayan gerekse kayıtlarda yer alıp da bir şekilde işletmede olmayan mallarla ilgili ve kasa noksanları ile ilgili bölümlerdir. Bu anlamda bu üç ana bölümde bizi ilgilendiren kısımlarını vergi denetmeni arkadaşlarımız ayrıntısına inerek değerlendirecekler. Bu kanunu ben hakikaten şu kürsüden tekrar ifade etmek istiyorum borcu olup ta belli aşamalarda olan mükelleflerimiz ve vatandaşlarımızla ilgi bir fırsat olduğunu tekrar yenilemek istiyorum. Bu yasanın 2 Mayıs’a kadar şu anki mevcut durumu itibariyle yürürlüğü var. Bir aylıkta Bakanlar Kuruluna verilmiş olan bir yetki var. Eğer bu yetkiyi bakanlar Kurulu kullandığı takdirde tahmin ediyorum Mayıs 2011 sonuna kadar faydalanma süreci olacaktır. Ama hali hazırda bu kanundan faydalanma süreci 2 Mayıs 2011 de dolacak.

Bu kanunu anlatmamız gerekiyor. Herkesin bir şekilde bu kanundan alacağı veya faydalanacağı hükümler var. Bu anlamda kanun altı eşit taksitten on sekiz taksite kadar yani on iki aydan üç yıla kadar hatta Belediye ve Bazı Spor kulüplerin borçları ile ilgili olarak daha uzun vadeler içeren hükümlerde bünyesinde taşıyor. Bu açıdan biz bu kanundan faydalanmamız gerekir kaldı ki sonrasında bu kanunun yürürlüğü bittikten sonra mevcut alacaklarımızın tahsili ile ilgili olarak cebri tahsil usulleri dediğimiz uygulamaları hukuki çerçevede kullanmak durumunda kalıcaz. Manisa geneli olarak kanuna müracaatları baktığımızda mükelleflerimizin ve vatandaşlarımızın bu kanuna ilgisi oldukça iyi olduğunu görüyoruz. Aslında çok yeni olmasına rağmen bu gün itibariye Manisa ölçeğinde on bini geçmiş durumda müracaatlar. Bunu parasal anlamda da yaklaşık altmış milyon veya eski parayla altmış trilyonluk alacağı bu çerçevede yapılandırmaya tabi tutmuş bulunmaktayız. Bu kanunun kendi içerisinde bazı düzenlemeleri var. Yüz yirmi liranın altındaki idari para cezalarının terkini ile ilgili durumlar var. Belli vadeye kadar olan alacaklarla ilgili terkin uygulaması var. Eğer vergi dairesinde bir şekilde borcu olduğundan şüphelenen mükellefler var ise vergi dairesine müracaat edip durumlarını baktırsınlar. 2 Mayıs’tan sonra süre çok geç olabilir diyerek katılan her kese teşekkür ediyorum." dedi.

Kanun teknik yapısı ile ilgili kısımlarının sunumlarını ise vergi denetmenleri Abdullah Seven, Ersin Sarıtaş ve İsmail Sevenler yaptı.

AKİSAD hizmet binasında yapılan seminere Manisa Gelir İdaresi Müdürü Ercan Yazar, Akhisar Vergi Dairesi Müdürü Hasan Anamas, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen, Oda Başkanları, Akhisar Vergi Dairesi Personeli, Muhasebeciler, Akhisarlı Mükellefler ve AKİSAD‘ın üyeleri katıldı. Program sonunda Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan’a çiçek ve zeytin yağı şilti takdim etti.

Kaynak: İHA