'Tıp eğitimi çökme tehlikesiyle karşı karşıya'

Prof. Emre Kongar, Hekimlerin çok büyük haksızlıklara uğradığını savunarak, sağlık'ta düzenlenen performans uygulamasının tıp eğitimini çökme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi. Gazeteci Mehmet Barlas'da, sorunlarla birlikte gelişmelerin de olduğunu belirterek, "Eğer tıp alanında bu kadar büyük gerilim olsa bu hastaneler açılmaz" dedi

'Tıp eğitimi çökme tehlikesiyle karşı karşıya'

NTV ekranlarında yayınlanan Yorum Farkı programın dün akşam ki bölümünde, Gazeteci Mehmet Barlas ve Prof. Emre Kongar, Türkiye'nin sağlık sorununu ele aldı. Kongar ve Barlas'ın yorum farkı zaman zaman ikilinin atışmalarına neden oldu.

Sağlık sektöründe çalışanların başta doktorlar olmak kaydıyla, diş hekimlerin, hemşirelerin, teknisyenlerin 13 Mart Pazar günü Ankara'da çok büyük bir protesto düzenleyeceklerine işaret eden Kongar, hatta İstanbul'dan otobüslerle Ankara'ya gidileceğini söyledi. 

Hekimlerin çok büyük haksızlıklara uğradığını düşündüğünü belirten Kongar, "Yani güya birşey var .Türkiye'de özel teşebbüs, özel girişim özgürlüğü, serbest piyasa ekonomisi. Ama sadece hekimler mesleklerini icra etmek için mecburi hizmet yapmak zorundalar. Devlet memuru olmayanlarda hepsi. Bu bana çok büyük haksızlık gibi geliyor. Ayrıca bu performans uygulaması denen birşey var. Baktığı hasta sayısı işte vs.'le ölçülüyor üstelik üniversiste hocalarını da onlara aldılar. Böylece tıp eğitimi çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Asistanlar şikayet ediyorlar geçen gün iş bırakma eylemi yaptılar. 13 Mart Pazar günü çok büyük bir eylem planlanıyor" diye konuştu.

"Türkiye'de sorunu olmayan bir kesim yok galiba" diyen Barlas'a Kongar, "Evet ama hekimler galiba çok özel eziliyor" karşılığını verdi.

Barlas da bunun üzerine, "Hekimler öyle KPSS sınavına katılanlar öyle, sözleşmeliler öyle. Kimi alırsanız herkesin bir sorunu var, bir dokun bir ah dinle" diye konuştu.

"Medyada gündemde onlar bir de içeri giiriyorlar" diyen Kongar'a Barlas, "Herkes içeri giriyor içerideki 75 bin tutuklunun sadece 27 tanesi medya mensubu" dedi.

Buna karşılık Kongar, "Yapmayın o Başbakana göre 27" dedi

"Peki size göre 47 olsun" cevabını veren Barlas'a Kongar, "Bana göre değil gazeteci örgütlerine göre 68" kaşılığını verdi.

SORUNLARLA BİRLİKTE GELİŞMEDE VAR

Bunun üzerine, "Yani 75 bin içinde 68. Yani Türkiye'de herkes hapse girebiliyor. Türkiye'de herksin sorunu var" diyen Barlas, "Mutlaka doktorlardan bana da çok yakınma geliyor. Şikayetlerini burada anlatsam günlerce sürer. Ama bir gerçek var. Türkiye'nin dünüyle bugünü karşılaştırdığınız zaman Türkiye sağlıkta büyük reform yaptı. Yani yeni hastanelere bakın, Türkiye'de yapılan operasyonların, ameliyatların dünya düzeyindeki performans karşılaştırmalarına bakın, Türkiye'deki sağlık turizmine bakın. Yani müthiş bir aşama var. Sorunlarla birlikte gelişmede geliyor" diye konuştu.

Kongar bunun üzerine, "Bu gösteri işte, bu görünümün pekte doğru olmadığını onun altında çok daha ciddi sorunların olduğunu ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin çok büyük ölçüde düştüğünü iddia ediyor" dedi.

TIP ALANINDA BU KADAR GEİRİLİM OLSA BU HASTANELER AÇILMAZ

Mutlaka iddialarda haklılık olabileceğini ifade eden Barlas, "Ama benimde somut olarak gördüğüm hizmetin de, tedavinin de kalitesinin yükseldiği mükemmel bir sağlık tesisleri kuruluyor. Eğer tıp alanında bu kadar büyük gerilim olsa bu hastaneler açılmaz. Ankara'nın her yeri hastane dolu, İstanbul'un her semtinde bir büyük hastane var, Anadolu'da da böyle hastaneler açılmaya başladı. Sağlık personelinin sorunları başta doktorlar olmak üzere hükümet tarafından ciddi biçimde ele alınır. Diğer şikayetçi personel gibi" şeklinde konuştu.

Bu gözlemlerin doğru olduğunu söyleyen Kongar, "Ama orada sağlık hizmetlerin yaygınlığı ve erişilebilirliği ne durumda ona bakmak lazım. Örneğin bu katkı payı denen şeyler gülünç birtakım paralara indirildi. Hükümetin veya devletin katkısı sağlık hizmeti alanlardan çok yüksek paralar isteniyor. Bu da pek çok hastanenin mesela Sosyal Güvenlik Kurumu bağlamından çıkmasına yol açtı. Birçok hastane iflas etti, bir kısmı satıldı. Yalnız İstanbuldaki tomografi, mr aletleri tüm İngiltere'dekinden bilmem kaç kat daha fazla. Ama işte bunlar ne kadar etkili kullanılabiliyor, o aile hekimliği nasıl çalışıyor? Performans uygulamasının çok ciddi istismar edildiği şeklinde iddiaları var" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sağlık sektörünün eskisinden daha kötü olduğu gözleminde olmadığını kaydeden Barlas, "Neticede yurt dışından Türkiye'ye tedavi olmak için gelenlerin sayısındaki artışa bakıyorum" dedi.

"Ama onun mantığı başka. Oradan tur düzenliyorlar, burada özel anlaşmalar yapıyorlar ve ucuza yapıyorlar" karşılığını veren Kongar şöyle devam etti:

"Türkiye'nin en yüksek beyinleri sanata, edebiyata, bilime gidiyor politikaya gitmiyor. Tıp bakımından hem yurt dışında çok parlak öncü olan hekimlerimiz var, Türkiye'de de çok parlak hekimlerimiz var konu o değil Ama konu sağlık hizmetlerinde çalışan genel personelin ve hekimlerin genel durumu. Eskisinden hekimlerin daha kötü olduğu muhakkak. Çünkü eskiden herhangi bir hekim tıp fakültesini bitirdiğinde istediği yerde çalışabiliyordu şimdi çalışamıyor iki yıl boyunca mutlaka sağlık bakanlığının gösterdiği yerde mecburi hizmet yapacak. Bu bir defa insan haklarına aykırı."

BARLAS VE KONGAR ARASINDAKİ ATIŞMALAR
 
"Önümüzde bir genel seçim var" diyen Barlas'a Kongar, "Ne olacak, genel seçim hep oluyor Türkiye'de, inşallah bundan sonra da olmaya devam eder" karşılığını verdi.

Brlas da, "Yalnız Libya'da olamıyor, Tunus'ta olamıyor, Mısır'da olamıyor, burada oluyor. 15 bin profosyonel politikacı var. Yani Türkiye için demokrasi vazgeçilmez bir hayat tarzı haline döndü" cevabını verdi.

Bunun üzerine ise Kongar, "Evet bir genel seçimden öbür genel seçimede 4 milyon oy birden veriyor ne biçim seçimse" dedi.

"O da herhalde doktorlar yüzündendir" karşılığını veren Barlas'a Kongar, sinirlenerek cevap vermedi.

Bunun üzerine Barlas, "Şaka ediyorum anlamadınız mı? İlle de yani ikaz mı edeceğim başında şaka ediyorum diye. Ama neticede bu genel seçime uzanan dönemde hiç olmazsa sizin ve benim sinirlenmeden sakin sakin siyaseti yorumlamaya çalışmamız lazım" dedi.

Kongar da, "Sinirlenmekle ilgisi yok bir ciddi sorunu ele aldığınızda eğer siz o soruna canım başka sorunlarda var zaten bu sorun hep vardı bilmem ne dediğiniz anda o sorununun sorunluluğu kalmıyor bir anlamı kalmıyor" karşılığını verdi.

"Çözüme mi kavuşuyor böyle" diyen Barlas'a Kongar yine sinirlenerek cevap vermedi.

Barlas, "Anlamı kalmıyorsa çözüme kavuşuyor, e anlamı kalıyor o sorun olduğu yerde duruyor" diye konuştu.

Bunun üzerine Kongar, "Sizi izleyiciye şikayet edeceğim susuyorum ve size devrediyorum" dedi.

Barlas'da izleyicilere, "Kim haklı kim haksız siz karar verin" dedi.

BEYAZ GAZETE