USAK Ortadoğu Uzmanı Coşkun: Mısır’da ülkenin geleceğini ordu belirleyecek

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Ortadoğu Uzmanı Gamze Coşkun, Mısır‘da cuma namazı sonrasında yapılacak gösterilere ordunun vereceği tepkinin belirleyici olacağını söyledi. Coşkun, Cihan Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, Mısır Devlet



Coşkun, Mısır‘daki olaylara ABD ve AB‘nin temkinli yaklaşmasının sebebinin, bir zamanlar müttefik olan bir kişiyi direk olarak karşılarına almamanın yattığını vurguladı. Coşkun, bu ülkelerin halkın önünde durulmanın imkanının kalmadığını anladıkları için demokrasiye yönelik açıklamalar yaptıklarını hatırlattı. Coşkun, Batılı ülkelerin iki tarafı karşılarına almak istemeyen bir söylem kullanmayı tercih ettiklerini, dolaylı yoldan ise ‘Artık Mübarek gitmelidir‘ şeklinde ifadeler kullandıklarını söyledi.
Coşkun, Mısır‘da ordunun halkı karşısına almamak için sert şekilde müdahale etmediğini, şiddetin artması durumunda radikalleşmenin aratacağını, Mısır‘ın kaybedileceğini savundu. Mısır‘daki gelişmelerin ne olacağını kestirmenin güç olacağını kaydeden Coşkun, "Ordu darbe de yapabilir. Ömer Süleyman‘ın yetkilerini önemli ölçüde devraldığı Mübarek, eylüle kadar devam edebilir. Bunu gösterecek olan halkın bugün cumadan sonra yapacağı gösterilerin şiddeti olacaktır. Ordunun buna vereceği tepki belirleyici olacaktır. Şu anda ordunun ortada olması olayları bu noktaya getirmiştir. Bundan sonra ordunun yapacağı şey ülkenin kaderini belirleyecektir." dedi.