Elsiad Başkanı Polat: Elbistan’ın En Önemli Sorunu Hava Kirliliği

Elbistan Sanayici ve İşadamları Derneği (ELSİAD) Başkanı Emin Polat, Elbistan’ın en önemli sorununun hava kirliliği olduğunu ve herkesin bu konuyu gündemine alması gerektiğini söyledi.


Türkiye’nin en kirli havasının Elbistan ve çevresinde olduğunu ifade eden Polat, "Bu konuda bir an evvel çözüm için çalışmalar başlatılmalı. Yoksa hiç birimiz kanser olmaktan kurtulamayız.“ dedi.
Doğalgaz için çalışmaların başlatılmasının, kirliliğin çözümü noktasında önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Polat, “Gerek sivil toplum kuruluşları ve gerekse kamu kurum ve kuruluşları el ele verip bu konuda bir şeyler yapmalı. Özellikle kış mevsimi Elbistan’da nefes alınamaz hale geliyor. Şeker Fabrikası’nın havaya saldığı dumanı görmezden gelmemek gerekiyor. Konutların soba ve kalorifer dumanı termik santralin dumanı ile birleşince, Elbistan karanlık bir bulutun altında kalıyor ve insanlar bu havayı solumak durumundalar. Her geçen gün farklı hastalıklar ortaya çıkıyor. Çözüm için herkes elinden geleni yapmalıdır.” ifadesini kullandı.
Elbistan ve çevresinde, her bir aileden ya da çevresinden kanser tablolarının görüldüğünü ve insanların hayatlarını kaybettiklerini anlatan Polat, gelecek nesillere daha temiz bir hava bırakmak gerektiğini dile getirdi. Polat, şunları söyledi: “Elbistan ve çevresinde yaklaşık 300 bin kişi yaşıyor. 300 bin kişi her gün pis havayı solumak durumunda kalıyor. Doğalgaz’ın, bu bağlamda bir nebze çözüm olacağını düşünüyoruz. Bizim topyekûn hareket etmemiz ve sorunların üstesinden gelmemiz gerekiyor. Kişisel beklentilerin dışına çıkıp, gelecek nesiller için mücadele etmeliyiz. Ne acıdır ki biz havamızı kirleten termik santrale hala bir filtre taktıramadık. Bizim duyarsızlığımızı gösteriyor bu durum. Batıda olsa elbette sonuç çok farklı olurdu. Bu şartlarda çalışmasına izin verilmezdi. Her yıl kanser olanların sayısı artıyor. Akciğer hastalıkları artıyor. Gelecek nesillerin nasıl bir tehlike ile karşı karşıya kalacakları belli değil. Bölgemizin milletvekilleri dahil tüm yetkililerinin gündeminin en başına alacağı şey hava kirliliği sorunu olmalıdır.”

AKŞAM SAATLERİNDE NEFES ALINMIYOR
Türkiye Şehircilik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı internet sitesinde de bölgedeki hava kirliliği çıplak gözle görülüyor. Özellikle Partikül Madde (PM) salınımı akşam saatlerinde zirveye çıkıyor. Maksimum değeri 300 PM olması gerekirken Elbistan’da bu değer akşam saat 18.00-19.00 sıralarında 500 PM’ye yaklaşıyor.

DOĞALGAZ İÇİN 2014 YILI BEKLENİYOR
Geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’ın gündeme getirdiği ve 2012 yılı programına alındığı ifade edilen doğalgaz projesiyle ilgili olarak elde edilen verilere göre, Elbistanlılar, 2014 yılında doğalgaz kullanmaya başlayacak. Herhangi bir sıkıntı yaşanmaması durumunda, 2 yıl sonra doğalgaz hatları döşenmiş olacak ve vatandaşlar doğalgaz kullanabilecek. Daha fazla zehirlenmek istemeyen bölge insanı doğalgazı bir kurtuluş yolu olarak görüyor.