Aşırı Sağcı Nsu Terör Hücresi Beklenenden Daha Büyük Çıktı

Göçmen kökenli dokuz esnaf ve bir polis memurunun kanına giren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Grubu’nun (NSU) beklenenden daha fazla üyesi olduğu ileri sürüldü.

Federal Savcı Harald Range, Zwickau terör hücresinin başka şüpheli üyelerinin de takibe alındığını açıkladı. Federal Hükümet, Neonazilere karşı merkezi veri sistemi oluşturulmasını kararlaştırırken, Neonazilerin, içinde 10 bin kişinin özel verilerinin bulunduğu bir liste daha hazırladığı ortaya çıktı.

Almanya’da 2000-2006 arasında sekizi Türk, biri Yunan olmak üzere dokuz esnaf ve bir polisin canına kıyan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Grubu (NSU) terör örgütünün beklenenden daha büyük olduğu tahmin ediliyor. Şimdiye kadar grubun iki üyesi intihar ederken, Beate Z. ve Holger G. adlı üyeleri tutuklanmıştı. Konu hakkında açıklama yapan Federal Savcı Harald Range, Zwickau terör hücresinin başka şüpheli üyelerinin de takibe alındığını açıkladı. Federal Savcılık, Federal Kriminal Daire (BKA) ile birlikte saldırıların arka planını araştırmaya devam ediyor. Terör hücresi hakkında her saat başı yeni bilgiler ortaya çıkarken, görevinin bilincinde olduğunu ifade eden Range, aşırı sağcı şiddete karşı siyasilerin güçlü bir şekilde mücadeleye devam edebilmesi için gerekli bulguların onlara ulaştırılması gerektiğini kaydetti. NSU’nun üyeleri Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Z.’ye yardım ettiği gerekçesiyle savcıların iki kişiyi daha yakın takibe aldıkları ileri sürüldü. Bu şüphelilerden bir tanesinin aşırı sağcı Almanya Milliyetçi Demokrat Parti’nin (NPD) bir teşkilatının başkanlığını yaptığı gelen haberler arasında. Bunun yanında terör hücresinin Sachsen, Brandenburg ve Bavyera eyaletlerinde de yardımcılarının olacağına dair ipuçlarının olduğu bildirildi.


KOMANDOLARIN ÜÇLÜ NEONAZİLERİ YAKALAMASINA İZİN VERİLMEMİŞ
Neonazilerin yakalanması konusunda her geçen gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor. 1998 yılında özel komando birimlerinin Uwe M., Uwe B. ve Beate B. adlı NSU üyelerini Chemnitz şehrinde tam yakalamak üzere iken operasyonun durdurulduğu ve polislerin geri çağrıldığı ileri sürüldü. Özel birimlerin alarm durumuna geçirildiği ve operasyona katılan memurların kriminal dairenin talebi üzerine geri gittikleri belirtildi. Bu memurların daha sonra bu durumdan duydukları rahatsızlığı amirlerine rapor ettikleri dillendirildi. Sachsen Anayasayı Koruma Dairesinin de yıllardır üçlü Neonazi hakkında bilgi sahibi olduğu iddia ediliyor.

NEONAZİLER 10 BİN KİŞİLİK BİR LİSTE DAHA HAZIRLAMIŞ
Aşırı sağcı NSU’nun Zwickau’da yaktıkları evde bulunan bir USB bellekte 88 kişilik bir listenin bulunmasının ardından şimdi de içinde 10 bin kişinin bulunduğu geniş bir listenin daha ortaya çıktığı haber verildi. Listede kilise ve aşırı sağcılara karşı olan derneklerin temsilcilerinin isimlerinin yanında Rehinland-Pfalz eyaleti Başbakanı Kurt Beck, Uyum Bakanı Maria Böhmer, Hans-Peter Uhl (CSU) ve liberal FDP’li Rainer Brüderle gibi tanınmış siyasilerin özel adres ve telefon numaralarının da yer aldığı haber verildi. Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, güvenlik dairelerinden listelerde kimlerin olduğunu kendilerine açıklamalarını yada bu listeye göz atmaya izin verilmesini talep etti. Mazyek, olayın boşluk bırakılmadan açıklanmasını istedi ve hiç bir bilgi alamamaktan şikayetçi oldu.

FEDERAL HÜKÜMET VERİ SİSTEMİYLE NEONAZİLERİ AVLAYACAK
Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich (CSU), aşırı sağcı şiddet eylemcilerini soruşturmak için merkezi bir veri sistemi kurulacağını açıkladı. Friedrich, Neonazi cinayetleri ile ilgili Berlin`de özel toplantı yapan Federal Hükümet ve eyaletlerin İçişleri ile Adalet Bakanlıklarının bu yönde karar aldığını belirtti. Muhafazakar Bakan, bununla birlikte Federal Anayasayı Koruma Dairesi ile Federal Kriminal Dairenin de katılımıyla ‘Aşırı sağa karşı savunma merkezi’ kurulacağını dile getirdi. Eyaletlerin polis ve Anayasayı Koruma Daireleri ile Federal Savcılığın bu projeye ne kadar dahil edeileceği henüz bilinmiyor.


ADALET BAKANI: ANAYASAYI KORUMA DAİRELERİNİN SAYISI AZALTILSIN
Aşırı sağcılarla mücadele kapsamında bazı eyaletlerin Anayasayı Koruma Dairelerinin hata yapmaları ve Neonazileri gözden kaçırmaları üzerine Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP), bu makamların birleştirilmesini ve sayılarının azaltılmasını istedi. Liberal Bakan, hali hazırda 16 eyalet Anayasayı Koruma Dairesi yerine daha sıkı işbirliği için bu rakamın üç veya dörde indirilmesini talep etti. Leutheusser-Schnarrenberger, "Aşırı sağcılara karşı erken uyarı ve alarm sistemlerimizin hiçbiri işe yaramadı." dedi. Federal Kriminal dairesi Başkanı Jörg Ziercke, cinayet serilerinde yaşanan aksaklıkların ardından polis ve Anayasayı Koruma Dairelerinin daha sıkı işbirliği yapması gerektiğini kaydetti.