Türkiye Ar-ge`de Kabuğunu Kırıyor

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nuri Canik, Türkiye`nin AR-GE harcamalarında dünyanın ilk 15 ülkesi arasına girmesi gerektiğini belirterek, "AR-GE için Gayri Safi Milli Hasıla`dan ayrılan pay 4 kat artırılmalı ve AB seviyesi yakalanmalı.

Türkiye Ar-ge`de Kabuğunu Kırıyor
İstikrarlı ekonomi için tek çıkış yolu bu" dedi.

Uludağ Üniversitesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen `AR-GE Günleri`nde konuşan UTİB Başkan Yardımcısı Osman Nuri Canik, Türkiye`nin AR-GE konusundaki çalışmalarını değerlendirdi. Dünyada ekonomik çarkların doğuya doğru kaydığını belirten Canik, Türkiye`nin AR-GE harcamalarında dünyada 22. sıraya geldiğini vurguladı. Çin ile ABD`nin AR-GE konusunda rekabet içinde olduğunu ifade eden Canik, ekonomisi hızla gelişen Türkiye`nin artık kabuğunu kırdığını söyledi. Türkiye`nin dünya ekonomisinde daha fazla sözsahibi olması için çalıştıklarını dile getiren Canik, "Bunun için de ekonominin sağlıklı büyümeye devam etmesi gerekiyor. Bu da AR-GE faaliyetlerini zorunlu kılıyor. Kişi başına düşen milli gelirin ortalama 35 bin dolar olduğu AB`de, AR-GE için Gayri Safi Milli Hasıla`dan yüzde 2 pay ayrılıyor. Bu yarışta geri kalmamamız için AR-GE harcamalarında ilk 15 ülke arasına girmemiz şart. Bu da bugün yaptığımız AR-GE harcamalarını 4 kat artırmamız gerektiğini gösteriyor" diye konuştu.

"TEK GÖREV DEVLETİN DEĞİL" AR-GE konusunda yapılan çalışmaların istenilen seviyede olması için kaynak ihtiyacının gerektiğini dile getiren Canik, "AR-GE yatırımlarının riskli yatırımlar olduğu düşünülürse bu çalışmaları bir bütün olarak ele almalıyız. Bunun için devletin katma bütçesinden ayırdığı maddi desteğin yanı sıra reel sektör, finans kuruluşları da AR-GE için bütçe ayırmalı. Böylece AR-GE yatırımları için geri dönüş sağlansın. Kaynak ve gelir üretimi için bu şart. Akademisyenlerin yaptığı projelerin AR-GE çalışmalarında vefikir sermayesinin oluşmasında önemli bir rolü bulunmaktadır. Akademik çevreler, özel sektörü ile kamunun iş birliği içinde çalışmalı. ARGE harcamalarını artırmak ve daha etkin hale getirmek önceliğimizdir. AR-GE`yi inovatif konsepte dönüştürmek zorundayız. Türkiye`de reel ekonomi şartlarına bakarsak AR-GE bizim için uluslararası rekabet ortamında güç çarpanı haline getirilmelidir" şeklinde konuştu.

"BİLİMSEL YAYINLARDAN YARARLANMIYORUZ" Patent başvuruları konusunda Türkiye`nin gelişmiş ülkelere göre geride olduğunu belirten Canik, "Dünyada geçerliliğini koruyan bilimsel yayınlardan faydalanmıyoruz. Bu da dünyadaki teknik bilgilerin büyük bölümünün göz ardı edilmesi anlamına gelmekte. Bilinen şeyleri yeniden keşfederiz. AR-GE harcamalarının Gayri Safi Milli Hasıla`daki payını AB`nin yüzde 2 seviyesine yükseltmemiz gerek. Hükümet politikalarında AR-GE harcamalarında önemli çabalar gösterilmektedir. Bunu için de girişim sermayesiyatırımlarına ihtiyaç var. AR-GE desteklerinin yanı sıra girişim sermayesi fonlarına da önem verilmelidir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA