Yorgo Papandreu dünyayı ateşe attı

7 milyar dünyalının kaderi, 9.8 milyon yunanlının sandıkta vereceği karara bağlandı

Yorgo dünyayı ateşe attı Avrupa Birliği Yunanistan’ı kurtaracak 130 milyar euroluk paketi onayladı ancak Yunanistan Başbakanı Papandreu, “Bir de halkıma sormam lazım. Bakalım bu acı ilacı içmek istiyorlar mı? Paketi referanduma götüreceğim” diye çarkedince ortalık karıştı. Avrupalı liderler Papandreu’yu ikiyüzlülükle suçladı. En sert açıklamayı Belçika Başbakanı yaparken Papandreu, “Ben referandum meselesini Sarkozy ve Merkel’e söylemiştim” dedi

AB’nin lokomotifi iki ülkenin liderlerinin referandum seçeneğinden haberlerinin olmadığı anlaşıldı. Gelişme Almanya’da “Yunanistan Avrupa’nın kalbine bombayı koydu” şeklinde yorumlandı ancak referandum kararından sadece Avrupa değil Türkiye dahil tüm dünya nasibini aldı. Borsalar düştü, doların tansiyonu yükseldi. Yunanistan’daki siyasi hava, referandumdan pakete ‘evet’ çıkmasının mümkün olmadığını gösteriyor

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun, Avrupalı liderlerin borç krizinin önüne geçmek amacıyla bir hafta önce karara vardıkları 130 milyar euroluk yardım anlaşmasını referanduma sunacağını açıklaması piyasalarda sert düşüşlere neden oldu. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 4’ü geçti. Referandumla şok olan Yunan borsası günü yüzda 6.92’lik kayıpla kapattı.

Dış piyasalardaki olumsuz hava İMKB’ye yansıdı. İMKB’de kayıplar bir ara yüzde 3’ün üzerine çıktı. Endeks günü yüzde 2.16 düşüşle 54 bin 851’den tamamladı.

Avrupa borç krizi endişeleriyle petrol fiyatlarında düşüş yaşandı. ABD ham petrolü yüzde 3’ten fazla düşüşle 90 dolara, Brent tipi petrol de yüzde 2 gerileyerek 106 dolara indi. Altın fiyatlarında da ibre aşağı döndü. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı yüzde 1.5 düşerek 1.688 dolara geriledi. Euro Bölgesi liderleri geçen hafta Yunan devlet tahvillerinden yüzde 50 zararı kabul etmeleri için özel bankalar ve sigortacılarla anlaşmaya varmış ve Yunanistan’a 130 milyar euroluk ikinci bir yardım kararı almışlardı. Açıklanan kemer sıkma tedbirleri nedeniyle iktidardaki partisi de destek sıkıntısı yaşayan Papandreu, uluslararası kreditörlerin talep ettikleri mali tedbirler ve yapısal reformlar için daha geniş siyasi desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Papandreu oy kaybetti

Zira paket Yunan halkının çok acı bir ilaç içmesi anlamına geliyor. Kamuda önemli işten çıkarma öngören paket, Yunanlılar’ın 13’üncü maaşını da elinden alacaktı. Bu arada ‘hair cut’a yani saç tıraşına, Yunan tahvili alan Yunan vatandaşının da dahil edilmesi öngörülüyor. İşte bu gelişmeler yüzde 45 ile iktidar olan Papandreu’nun desteğinin yüzde 14’lere kadar düşmesine neden oldu. Papandreu’nun bu referandumdan çıkacak karara göre erken seçimi de gündemine alabileceği belirtiliyor.

Yunanistan yine piyasaları salladı

Yunanistan’ın Avrupa’nın sağlayacağı yardımın kabulü için referandum kararı alması piyasalarda bomba etkisi yarattı. Avrupa borsalarında yüzde 5’i aşan kayıplar yaşanırken euro, dolar karşısında hızla geriledi. Yunanistan’ın referandum kararının ardından spekülatörlerin pozisyonlarını azaltmalarına paralel olarak dolar karşısında 1.3609 ile 3 haftanın en düşük seviyesine indi. Yurtdışı borsalardaki sert düşüşlerin etkisiyle İMKB yüzde 2.16 geriledi. Tahvil-bono piyasasında önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 9.75 seviyesinde olan ve valörlü piyasada işlem geçmeyen 17 Temmuz 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi , gün içinde bir ara yüzde 10.42 seviyesini test etti. Gösterge tahvilin faizi günü yüzde 10.10 seviyelerinden tamamladı.

Sarkozy ve Merkel acil zirve düzenliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i telefonla arayarak, Yunanistan’ın referandum kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Merkel’le fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi. Açıklamada, iki liderin Yunanistan için geçen hafta varılan anlaşmanın uygulanması konusunda kararlı olduğu ve anlaşmanın uygulanması için hızla bir yol haritası belirlenmesi gerektiği konusunda fikir birliği içinde oldukları ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Sarkozy, Merkel, IMF ile AB yetkililerinin 2 Kasım’da (bugün) öğleden sonra G20 zirvesinin yapılacağı Fransa’nın Cannes kentinde bir araya gelmesi ve ardından Yunanlı yetkililerle görüşmesi kararı alındığı kaydedildi.

Bugünkü görüşmede, Brüksel’de AB liderlerinin 27 Ekim’de Yunanistan’a yardım konusunda vardığı anlaşmanın uygulanmasına ilişkin alınacak gerekli önlemlerin tartışılması bekleniyor.

YUNANİSTAN’A BÜYÜK TEPKİ GELDİ...

Juncker uyardı: ‘Hayır’ çıkarsa iflas ederler

Yunanistan’da AB yardım paketinin referanduma sunulacağının açıklanması sonrasında Euro Bölgesi’ne yönelik endişeler arttı. Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’daki referandumda ‘hayır’ çıkması halinde ülkenin iflasının gözardı edilemeyeceğini söyledi. Bir radyoya demeç veren Juncker, referandum önerisinin zaten hassas durumda olan durumu daha da belirsiz hale getirdiğini söyledi. Papandreu’nun referandum kararını Avrupalı meslektaşlarına danışmadan aldığını belirten Juncker, bu konuyu G20 toplantılarında ele alacaklarını kaydetti.

AB Komisyonu: Karar resmen bize ulaşmadı

Avrupa Komisyonu, Yunan Hükümeti’nin, AB ile varılan yardım anlaşmasına ilişkin referandum kararının kendilerine resmi olarak bildirilmediğini belirtti. Komisyondan yapılan açıklamada, Yunanistan Hükümeti’nin geçen hafta AB ile varılan 130 milyar euro değerindeki yardım anlaşmasına ilişkin referanduma gitme kararı konusunda kendilerini resmi olarak bilgilendirmediği bildirerek, komisyonun konuya ilişkin Yunanistan Başbakanı’ndan bir mektup alıncaya kadar tepki beklenmemesi gerektiği vurgulandı.

Zirvede böyle konuşmadık Papandreu ikili oynadı

Belçika Başbakanı Yves Leterme, “Papandreu büyük bir sorumluluk taşıyor. Bu konunun tamamıyla Yunanistan’ın iç meselesi olmadığını unutmamalıyız” dedi. Leterme, Atina yönetimini ikili oynamakla suçlayarak, “Papandreu geçen hafta zirvede referandum hakkında hiçbirşey söylemedi. Ne öncesinde ne zirve sırasında ne sonrasında böyle konuşuyordu” ifadesini kullandı. Leterme, Yunanistan’dan referandum kararının, dünyanın güven aradığı bir dönemde belirsizlik yarattığını dile getirdi.

Berlusconi: Belirsizliği tetikleyen sürpriz seçim

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Yorgo Papandreu’nun çıkışıyla ilgili olarak, “Yunanistan’ınki belirsizliği tetikleyen beklenmedik bir seçimdir” değerlendirmesinde bulundu. Bu arada, İtalya’nın eski Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin dün başkanlık koltuğuna oturduğu Avrupa Merkez Bankası’nın da piyasaları rahatlatmak üzere İtalyan tahvilleri aldığı belirtiliyor. Yunanistan’ın kararı, Milano Borsası’nda yüzde 7’lik bir düşüşe neden oldu.

Fitch: Euro Bölgesi’nin geleceğini tehdit eder

aUluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, referandumdan ‘hayır’ kararının çıkmasının, Euro Bölgesi’nin sürdürülebilirliğini tehdit edebileceğini bildirdi. Kuruluştan yapılan açıklamada, Yunanistan hükümetinin, AB liderlerinin geçen hafta vardığı 130 milyar euroluk yardım anlaşmasına ilişkin Ocak’ta yapması öngörülen referandumda Yunan halkının ‘Hayır’ demesinin, bu ülkenin temerrüte düşme riskini artırabileceğine ya da Euro Bölgesi’nden çıkmasına yol açabileceğine dikkat çekti.

Kriz Yunan halkının cinsel isteğini artırmış

Yunanistan’da bir yılı aşkın süredir devam eden ekonomik krizin daha önce yapılan araştırmaların aksine cinsel yaşamı etkilemediğini, hatta daha da artırdığını ortaya çıkardı. Atina’da bulunan Androloji Enstitüsü tarafından 24-65 yaş arasındaki 600 erkek ve kadın üzerinde yapılan araştırmaya katılan her 10 kişiden 6’sı cinsel hayatlarında hiç bir değişkiliğin olmadığını belirtirken, bir kesim de kriz döneminde seksi artırdığını kaydetti.

Partisi PASOK’ta isyan çıktı, istifalar başladı

Yorgo Papandreu’nun aldığı referandum kararı partisi PASOK’ta da isyana neden oldu. Partinin önde gelen 6 ismi, Papandreu’ya istifa çağrısı yaptı. Milletvekillerinden biri ise PASOK’tan ayrıldığını duyurdu. Cuma günü hükümetin güven oylamasından geçeceği 300 sandalyeli parlamentoda Papandreu’ya bağlı milletvekili sayısı 152’ye indi.