Alper Görmüş AB'yi şok etti

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'de demokratikleşme tartışıldı. Gazeteci Yazar Alper Görmüş'ten AB'ye tepki: Nokta dergisi askeri mahkeme kararıyla basılırken neden sustunuz?

Alper Görmüş AB'yi şok etti
Avrupa Parlamentosu'nda Sosyalistler ve Liberallerin ev sahipliği yaptığı panelde Türkiye'de demokratikleşme tartışıldı.

Taraf gazetesi yazarı Alper Görmüş, burada yaptığı konuşmada, "Türkiye'de vesayet rejimi döneminin tamamen kapandığını söylemek için erken olduğunu" söyledi.

Yapılan bazı kamuoyu araştırmalarına göre toplumun yüzde 41'inin "ordunun sivil denetim altında olmasına" karşı çıktığı ve yüzde 39'unun, ''bazı durumlarda ordunun yönetime el koymasını'' onayladığını aktaran Görmüş, kendilerini "modern" olarak niteleyen, ama demokrasiyi içine sindiremeyen bu kesimlerin totaliter yaklaşımlarını değiştirmeden demokratik düzenin güvence altına alınamayacağını vurguladı.

Görmüş, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlükleri 2007 yılında Nokta dergisinde yayımlamalarının ardından askeri mahkeme kararıyla basıldıklarını, dünyada eşi görülmemiş şekilde polis nezaretinde yeni sayıları baskıya hazırladıklarını ve daha sonra baskılara dayanamayıp kapandıkları dönemde AB'den ve uluslararası toplumdan yeterli tepki gelmemesini eleştirdi.

Alper Görmüş, o dönemde susan AB'nin gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmaları üzerine ''abartılı'' tepki vermesinin, arkasında başka hesaplar olabileceği için iyi düşünülmesini istedi.

Bunun üzerine söz alan AB Komisyonu Genişleme Danışmanı Alain Servantie, Türk basınında otosansür, yüksek para cezaları ve basılmamış bir kitaba el konulması gibi daha önemli sorunlar olduğunu savundu.

Gazeteci yazar Hadi Uluengin ise ''Türkiye'de darbe dönemlerinin, rütbeli kadroların dağıtılması veya sindirilmesiyle yüzde 99 kapandığını'' söyledi.
Kaynak: AA