Papandreu, 100 Milyar Euro Borcun Silinmesini Referanduma Sunacak

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, geçen hafta euro bölgesi liderler zirvesinde, ülkesinin 100 milyar euro borcunun silinmesine ilişkin verilen kararın referanduma sunulacağını duyurdu.

Papandreu, 4 Kasım’da ise hükümet için parlamentodan güvenoyu isteyeceğini açıkladı.
Yunanistan’da ağır borç krizine ilişkin devam eden tartışmalar yeni bir boyut kazanıyor. Geçen çarşamba günü Yunanistan’nın borç krizine köklü çözüm bulmayı amaçlayan euro bölgesi liderleri, Brüksel’deki zirvede, bankalarla gönüllülük esasına göre ülkenin 100 milyar euro borcunun silinmesine karar vermişti.
Muhalefet ve halktan gelen tepkiler üzerine siyasi bir hamle yapan Yunan Başbakan Yorgo Papandreu, “Avrupa ile yapılan anlaşma için vatandaşlar, ‘evet’ ya da ‘hayır’ demeye davet edilecek” dedi. Papandreu, "Yunanistan’ın 206 milyar euro borcunun yüzde 50 civarında kırpılması ile 109 milyar euro miktarında ikinci bir kurtarma paketinin onay ya da reddi için halka referandumda görüşü sorulacak. Vatandaşlara güveniyoruz. Emirleri hepimizi yükümlülük altına koyacaktır. Bu, demokrasinin en yüksek şekli. Yurttaşların karar vermesi ve yurtseverliklerini gösterme zamanı. O halde son sözü onlara verelim. Kendileri ya da partileri için değil, ülkelerinin geleceği için karar versinler” ifadelerini kullandı.
Euro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmayı bir başarı olarak nitelendiren Papandreu, “Yunan halkı, 100 milyar euro borç yükünden kurtuldu” diye konuştu.

REFERANDUM, OCAK 2012`DE
Referandumun, önünümüzdeki Ocak ayında yapılması bekleniyor. Anlaşma Yunan meclisinde onaylanmadan referanduma gidilirse, sonucun geçerli olabilmesi için halkın en az yüzde 40’ının katılımı gerekiyor. Referandum, anlaşma mecliste oylandıktan sonra yapılacak olursa ise bu oylamaya 180 milletvekilinin evet oyu vermesi, ayrıca referanduma da halkın yüzde 50’sinin katılması zorunlu.
Yoğun baskılara rağmen erken genel seçimlere gidilmesini bir kez daha reddeden Papandreu, Cuma gecesi yapılacak güvenoyu oylaması ile zaman kazanmayı hedefliyor. Hükümet üzerindeki baskıyı azaltmayı da amaçlayan Yunan Başbakan, “Şimdi genel seçimlere hayır diyoruz. Bu kaçmak ve bölünmelere sebep olacaktı” diye konuştu. 300 üyeli Yunan parlamentosunda iktidar partisi PASOK’un 153 milletvekili bulunuyor.
Yunanistan`da geçen hafta sonu yapılan son kamuoyu araştırması, vatandaşların, ülkenin toplamda 360 milyar euro olan borcundan 100 milyarının silinmesi ile ikinci bir kurtarma paketine onay verilmesinden memnun kalmadığını ortaya koymuştu. Ülkenin borcunda yüzde 50’lik azalma sağlayan kararları değerlendiren katılımcıların yüzde 44`ü, alınan kararları "olumsuz", yüzde 14,9`u ise "galiba olumsuz" şeklinde değerlendirmişti.
Halkın yüzde 54,2`si yeni borç anlaşması için referanduma gidilmesini isterken, yüzde 40`lık kesim ise sadece parlamentoda oylanmasının yeterli olduğu görüşünü dile getirmişti. Her iki kişiden biri, Yunanistan`ın borcunun yüzde 50`sinin kırpıldığı, en az 109 milyar euro tutarındaki ikinci bir kurtarma paketinin onaylandığı anlaşmayı "ülkenin egemenliğini azalttı" diye yorumlamıştı.