Kosova`da Cumhuriyet Bayramı Etkinlikleri

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Prizren`de düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere törenle ödülleri verildi.

Kosova`da Cumhuriyet Bayramı Etkinlikleri
Yunus Emre Enstitüsü, Priştine ve Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri tarafından Prizren Kültür Evi`nde düzenlenen ttkinliği Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye`nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Albay Ahmet Çelik, Kosova`daki Türk Polis Kontenjanı Başkan Yardımcısı Emniyet Müdürü Bekir Macit, Milletvekili Fikrim Damka, Prizren Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Lopar, Prizren İslam Birliği Başkanı Lütfü Balık, kurum ve kuruluşlar ile derneklerdentemsilciler izledi.

Yarışma, saygı duruşundan bulunulması ve Kosova ile Türkiye milli marşlarının okunmasıyla başladı. Bir konuşma yapan Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi Müdürü İsmet Biner, "Türkiye Cumhuriyeti`nin 88 yıllık öyküsü, bir başarı, bir uygarlaşma öyküsüdür.Cumhuriyetin başarılarıyla haklı olarak gurur duymaktayız" dedi. Biner, Türkiye`nın bugün bölgede hatırı sayılır bir güç sahibi ve istikrar unsuru olduğunu vurguladı.

Kosova Demokratik Türk Partisi ve hükümet adına Cumhuriyet Bayramı`nı tebrik eden Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ise, Kosova ve Kosovalıların, özellikle Kosova Türklerinin, Türkiye`nin güçlenmesiyle kendilerini de daha güçlü hissettiklerini belirtti. Kosovalı Türklerin Türkiye`yi anavatanı ve Kosova`yı da kardeş ülke olarak gördüğünü kaydeden Bakan Yağcılar, demokratik Türkiye`nin daha da gelişmesini diledi

Türkiye`nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, millet olarak üzüntülü ve ıstıraplı günler geçirdiklerini, hain terörist saldırılarda verilen şehitler ile Van`da meydana gelen depremde çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesinin, Cumhuriyet Bayramı`nın coşkulu geçmesini engellediğini söyledi. "Türkiye Cumhuriyeti bütün bu sıkıntıları, bütün bu problemleri aşmak için terör, her türlü doğa felaketleri ve onun getirdiği olumsuz sonuçlarının üstesinden gelinmesi için güçlüdür, tek yürektir ve bununlamücadelede kararlıdır" diyen Büyükelçi Ozan, "Biz bütün bu zorlukları yenmeye muktedir ülkeyiz, güçlü ülkeyiz" ifadesini kullandı.

88 yıl önce Büyük Önder Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı reform hareketlerinin, bugün Türkiye`nin dünyada ve bölgede önemli bir lider konumunda olmasının temellerini teşkil ettiğine vurgu yapan Büyükelçi Songül Ozan, Türkiye`nin bu gücü ayrıca soydaşları ve dost ülkelerden de aldığını kaydetti. Ozan, "Kosova ile Türkiye arasında çok önemli soydaşlık bağları, kardeşlik bağları var; çok güzel ilişkiler var. Bugün burada yaşadığımız bu tablo bunun göstergesidir. Siz soydaşlarımız, Türkiye ile Kosovaarasındaki çok güzel ilişkilerin en önemli köprüsünüz, en önemli bağısınız. Gelecekte de bu önemli rolü üstlenmelisiniz " dedi. DERECEYE GİRENLER AÇIKLANDI Konuşmaların ardından öğrenciler, dereceye giren şiirlerini ve kompozisyonlarını okudu, resimlerini beğeniye sundu. Şiir dalında jüri tarafından Prizren Xhon Buzuk Okulu öğrencisi Berna Krasniç birinciliğe, Priştine Elena Gjika İlköğretim Okulu öğrencisi Gizem Yüksel ikinciliğe ve Prizren Motrat Qiriazi Okulu öğrencisi Rabiye Tahir üçüncülüğe layık görüldü.

Kompozisyon dalında birinciliği Prizren Gjon Buzuku Okulu öğrencisi Sonay Buş, ikinciliği Priştine Sami Frasheri Lisesi öğrencisi Nida Şahin, üçüncülüğü de Prizren Gjon Buzuku Okulu öğrencisi Onur Canhas kazandı.

Resim dalında birinciliğe Priştine Elena Gjika İlköğretim Okulu öğrencisi Ammar Lapaştisa, ikinciliğe ve üçüncülüğe Prizren okullarından Besire Şeh ve Murathan Sahit layık görüldü.

Dereceye giren öğrencilere, Türkiye`nin Priştine Büyükelçiliği, BKT Bankası, Türk Hava Yolları Priştine Müdürlüğü tarafından hediyeler verildi.
Kaynak: İHA