Yeşilay’dan Sigarada Ötv İndirimine Tepki

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 12 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararına yapılan ek ile tütün ürünlerine yapılan zam oranında indirime gidilmesine tepki gösterdi.


Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, Bakanlar Kurulu’nun ÖTV oranlarında yaptığı güncelleme kararına eklenen bir madde ile tütün ürünlerine yapılan zam oranında indirime gidildiğini belirterek, “2012 yılı sonuna kadar da bu indirim oranının uygulanacağı belirtildi. Yeşilay olarak bizim de olumlu karşıladığımız tütün ürünlerine yapılan ÖTV zamlarında indirime gidilmesi, üstelik bunun önümüzdeki yıl boyunca uygulanacağının belirtilmesi üzüntü ve hayretle karşılanmıştır.” dedi.
Sigara ve diğer tütün ürünlerine yapılan ÖTV zamları özellikle tütün ürünlerini üreten, satan ve pazarlamasına yapan firmalar tarafından büyük tepkiyle karşılandığını bildiren Balcı, “Pek tabidir ki her zaman olduğu gibi kimsenin sağlığı ya da ekonomisini düşünmeyen bu firmalar kendi kazançlarını kaybedecekleri endişesiyle bu tepkiyi göstermişlerdi. Bu zehir tacirlerinin medyadaki yoğun kara propagandalarının başarılı olduğunu düşündürten son indirimler, endişe uyandırmaktadır.” şeklinde konuştu.
Sigara yapılan vergi zammı ile kaçakçılığın artacağı iddiasının saptırma olduğunu savunan Balcı şöyle konuştu: “Bu iddia sigara endüstrisine aittir. Sigara vergilerinin en yüksek olduğu Kuzey Avrupa ülkelerinde kaçakçılık düşüktür. Bütün bilimsel çalışmalara bunu desteklemektedir. Kaçakçılığa karşı tedbir almak da devletin görevidir. Bu görevi savsaklayarak, tütün ürünlerinden ÖTV tenzilini tütün endüstrisi lobisinin bir çalışması olarak görüyoruz.” diye konuştu.
Devletin ve ilgili tüm kişi ve kurumların görevinin halkın sağlığı ve güvenliğini korumak olduğunu belirten Balcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletin hiçbir kurum ya da görevlisi bunun aksine hareket edemez. Hal böyleyken yapılan son indirim halkı ve sağlığını hiçe saymaktır. Sigaranın insan sağlığına verdiği zarar su götürmez gerçeklerle ortadadır ve tüm dünyada istisnasız olarak kabul edilmektedir. Böylesi bir tehlike mevcutken devlet ve yetkililer gerek vergi zamları, gerek diğer önlemlerle halkını bu tehlikeye karşı her zaman korumak zorundadır. ÖTV oranlarındaki bu indirimin kime nasıl bir yarar sağladığı anlaşılamamaktadır. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Yeşilay Cemiyeti halkının yanında olacak ve sağlık düşmanı tüm maddeler ve bunların üreticilerine karşı mücadelesine devam edecektir.”