Kızılay, Yönetim Kurulu Üyesinin Sponsorluğuyla Tarihi Mescidi Restore Edecek

Türk Kızılayı Derneği, İzmir`in Konak ilçesinde yıllardır depo olarak kullanılan Arap Mescidi’ni restore edecek.

Dernek Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Mescidi restore edip ibadete açacağız. Sponsoru da yönetim kurulumuzdan." dedi. Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karahan da sponsor olduğunu doğruladı.

Kızılay, çeşitli sebeplerle mülkiyeti kendisine geçen tarihi yapıları, asıl kimliklerine kavuşturma kararı aldı. Bu çerçevede ilk olarak İzmir`deki Arap Mescidi restore edilecek. Derneğin 1963 yılında satın aldığı ve malzeme deposu olarak kullandığı mescit, eski haline getirildikten sonra Diyanet İşleri Başkanlığı`na devredilecek. Eskiden köy olan, daha sonra şimdiki Balçova ilçesinin tüzel kişiliğine geçen mescit, dönemin muhtarı Musa Koç tarafından 650 liraya Kızılay`a satıldı. Fevzipaşa Mahallesi, 178 ada 17 paftada bulunan mescidin geçmişi 1700`lü yıllara dayanıyor.
Kızılay Yönetim Kurulu Başkanı Akar, Arap Mescidi ile ilgili konunun geçmiş dönemlerde de el alındığını, ancak projenin hayata geçirilemediğini, şimdi ise genel kurul kararı aldıklarını söyledi.

İnsanlara zor zamanlarında yardım etmenin yanında tarihi eserlere de sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Akar, "Doğal afetlerde yardım gibi insani vazifelerimizin yanında, tarihi eserleri korumak da vazifemiz. Bu tür uygulamalara devam edeceğiz." şeklinde konuştu. Arap Mescidi`ni şu anda depo olarak kullanmadıklarını, fakat ibadet de yapılmadığını ifade eden Akar, "Mevcut haliyle mescit olarak kullanılmaya uygun değildi. Restorasyon için ihale açılacak. İnşallah hep birlikte orada ibadet yaparız." dedi.
Türk Kızılayı İzmir Şube Başkanı Nihat Baç da genel merkezin kararı doğrultusunda gerekenin yapılacağını belirterek, İzmir`de kayıtlı böyle bir başka eserin bilinmediğini söyledi.