Çocuklarda Erken Ergenlikte Patlama

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof

Çocuklarda Erken Ergenlikte Patlama
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, "Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kız çocuklarında erken ergenlik olgularında inanılmaz artış gözlenmektedir" dedi.
Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, normal şartlarda kız çocuklarında 10, erkek çocuklarda ise 12 yaşından itibaren büluğ çağı gelişmelerinin başladığını ancak bu dönemin yaşanılan bölge, beslenme, eğitim ve anne-babaya bağlı faktörlerle daha erken veya geç başlayabileceğini belirtti.
Kurtoğlu, büluğ çağıyla ilgili belirtilerden bahsederek, "Kız çocuklarında ilk bulgu meme büyümesi iken, erkeklerde yumurtalıkların büyümesidir. Koltuk altı ve etek tüylenmesi bu gelişmelerden sonra başlar. Ancak bazen tersi olabilmektedir. Koltuk altı ve etek bölgesi tüylenmesi böbrek üstü bezinden salınan hormonlarla ilgilidir. Kız çocuklarında meme gelişimi kadın yumurtalığı olan over tarafından salınan östrojen hormonuyla büyür. Meme büyümesi genellikle 13 yaş civarında gerçekleşir" dedi.
Erken ergenlik olgularında hızlı bir artış yaşandığını ifade eden Kurtoğlu, "Tüm dünyada ve ülkemizde kız çocuklarında erken büluğ olgularında inanılmaz artış gözlenmektedir. Bunun nedeni anne karnından başlayarak östrojenlerle karşılaşmaktır. Buna sebep olarak soya fasulyesi ve ürünleri, sucuk, rezene çayı, şampuan, saç kremi, el, vücut kremlerini önde gelen örnekler arasında sayabiliriz. Ayrıca 'endokrin bozucular' adı verilen birçok kimyasal maddenin östrojenik etkisi ortaya konulmuştur. Bunlar
kimyasal gübreler, zirai mücadele ilaçları, plastik maddeler ve değişik kimyasal bileşiklerdir. Kızlarda nadiren beyin tümörleri erken buluğ nedeni olabilir. Düşük doğum ağırlığı ile doğan bebekler aday olgulardır. Kızlarda meme gelişimi yenidoğan döneminde fizyolojik ve geçicidir. Özellikle 2 yaştan sonra beliren meme gelişimlerinde gerileme olabilir, sabit kalabilir veya ilerleyerek erken buluğ yapabilir. Bu nedenle meme büyümesi olan bu çocukların 4-6 ay ara ile yakından izlenmesi gerekir. Özellikle
düşük doğum ağırlığı ile doğan kızlarda etek bölgesi tüylenmesi 8 yaştan önce başlayabilir. Bu durum erken ergenlik değildir ancak erken ergenliğe hazırlayıcı bir faktör olabilir, olguların yakından izlenmesi gerekir. Olguların değerlendirme ve tedavisi çocuk endokrinoloji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Gerekli tetkik ve testler yapılarak tanı konulan olgulara aylık enjeksiyonlar yapılır" şeklinde konuştu.