Barış Manço ölümü böyle anlatmıştı

12 yıl geçmesine rağmen her yıl onun ölüm yıldönümünde pek çok etkinlik düzenleniyor ve onu sevenler ve özleyeler bu etkinliklere akın ediyor...

Barış Manço 1999 yılında, 31 Ocak'ı 1 Şubat'a bağlayan gece, geçirdiği kalp krizi sonucunda hayata veda etti. Ölümüyle çocuklar ve gençler Barış ağabeysiz, büyükler ise 'Barış Çelebi'sız kaldı.

12 ALTIN VE BİR PLATİN ALBÜM VE KASET ÖDÜLÜ

Barış Manço, 41 yılı aşkın sanat yaşamında kendisine layik görülen 300'un üzerindeki ödülün dışında milyonların sevgisini kazandı. Herkesin ağabeyi, arkadaşı oldu. Hiç beklenmedik anda vefat ederek herkesi üzen Barış Manço için yüz binler bir olup onu kendi şarkılarıyla uğurladı.

"Dönence","Kol Düğmeleri", "Gülpembe", "Dağlar Dağlar", "Domates Biber Patlıcan" gibi unutulmaz eser başta olmak üzere bestelediği 200'ün üzerinde şarkıya imza atan Manço, 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülünde sahibi oldu. şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca, Yunanca ve Kürtçe olarak yorumlandı.

DÜNYAYI 12 KEZ DOLAŞTI


"Çocuk ve aileye yönelik eğitici ve eğlendirici bir dünya belgeseli" olan ve yayına girdiği günden beri milyonlarca izleyiciyi ekran başına toplayan "Barıs Manço İle 7’Den 77’Ye" yalnız Türkiye, Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde değil, tüm Orta Asya ve Yakın Doğu'da da izlendi. "7 den 77 ye" programı çekimleri için oluşturulan TV ekibi, bugüne kadar "Ekvator'dan Kutuplar'a" yerküre üzerinde 150 değisik ülkeye giderek 500.000 km.'den fazla yol katetti. Bir baska deyişle, dünyanın çevresi 12 kez dolaşılmış oldu. 1996 Haziran ayında 300 kez ekrana gelerek Türk Televizyonculuğu’nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora ulaştı.


Barış Manço ölümü böyle anlatmıştı  Barış Manço - Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

Barış Manço ölümü böyle anlatmıştı Barış Manço - Halil İbrahim Sofrası

Barış Manço ölümü böyle anlatmıştı Barış Manço - Gülpembe

BARIŞ MANÇO KİMDİR?

Barış Manço (1943 - 1999)

Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde, Rikkat ve Hakkı Manço çiftinin dördüncü çocukları olarak Moda’da dünyaya geldi. Annesi Rikkat Hanım, Türk Sanat Müziği sanatçısıydı. Aileden gelen yeteneğiyle özellikle ortaokul öğrenimini aldığı yaşlarda müzikle ilgilenmeye başladı. Lise yılları Galatasaray Lisesi’nde başladı.Müzik hayatına Galatasaray Lisesi’nde adım atan Barış Manço’nun arkadaşlarıyla birlikte kurduğu ilk grubun adı “Kafadarlar”, ikincisi ise “Harmoniler”di. Daha sonra Şişli Terakki Lisesi’ne geçiş yaptı.

Lise yılları bittiğinde Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1963- 1971 yılları arasında resim, grafik ve iç mimari eğitimi aldı. Belçika’da “Lemistgrees” adında, Amerikalı, Belçikalı, İtalyan, Kuzey Afrikalı, İngiliz müzisyenlerden oluşan bir grupta yer aldı. “Lemistgrees”le çalışmalarının sürdüğü iki yıl içerisinde Paris Olympia’da konser verdi. 1966 yılında Paris’te iki 45’lik plak çıkardı.1970 yılında Türkiye’ye döndüğünde Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile birlikte “Kaygısızlar” adlı grubu kurdu. Aranjman şarkılara tepki göstererek Anadolu’dan beslenen pop folk tarzında müzik yapmaya başladı. Onuncu plağı “Dağlar Dağlar” ile büyük bir çıkış yaptı, albüm beş ayda 700 bin adet satışa ulaştı. “Dağlar Dağlar” çalışması, sanatçıya Altın Plak Ödülü’nü de kazandırdı. 1971 yılında Moğollar ile çalıştı. Aynı yıl Kurtalan Ekspres’i kurdu. İlk klibini 1973’te, “Hey Koca Topçu”ya çekti. 1975’te ilk albümü “2023”ü yaptı. 1978'de Lale Manço ile evlendi, Doğukan ve Batıkan adında iki erkek çocuğu oldu.

1980 yılında Altın Orfe’de “Nick The Chopper” ve “Ben Bir Şarkıyım” adlı Bulgar şarkısı ile de altın madalyalar aldı. Yurtdışında birçok TV programına konuk olarak katıldı, birçok ülkede koserler verdi. 1983 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’na “Kazma” adlı şarkısıyla katıldı, ancak elendi.

1988 yılının Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye” , 1998 Haziran ayında 370. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekora imza attı. “Ekvatordan Kutuplar’a” isimli programında ekibiyle birlikte beş kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek 600.000 km.’ye yakın yol kat etti.

Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/ kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve lemenkçe olarak yorumlandı. Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödüller alan Barış Manço’nun 1991 yılında devlet sanatçısı unvanı, yine aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü, Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Türkmen Vatandaşlığı ödülleri vardır.

Barış Manço, 1 Şubat 1999 tarihinde Moda’da vefat etti.