Davutoğlu "La Croıx" Gazetesine Demeç Verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "aşırılığın, Ortadoğu‘da Hıristiyanlara yönelik şiddetin, Avrupa‘da İslamofobinin karşılıklı olarak güçlendiğini" bildirdi.

Davutoğlu, Strasbourg‘da bulunduğu sırada Fransız "La Croix" gazetesine demeç verdi.

Bakan Davutoğlu, Bağdat‘ta ve Kahire‘de Hıristiyan azınlığın yüzyıllardır yaşadığını ve tarihlerinin bu bölgede uzun süre hakim olan dini hoşgörüye tanıklık ettiğini kaydetti.

Avrupa toplumlarının değiştiğini ve kültürel olarak daha az homojen hale geldiğini belirten Davutoğlu, Avrupa Konseyi‘nin özellikle konseye üye ülkelerin içinde ne olup bittiğiyle ilgilendiğini ve bu sorunların ayrı ayrı halledilemeyeceğini ifade etti.

Davutoğlu, "Irak ve Mısır, Ortadoğu‘nun geneli Avrupa‘nın komşularının bir parçası ve Avrupa‘nın komşularında olduğu gibi dini nefrete, yerel, ulusal ve Avrupa düzeyindeki şiddete kışkırtmayla mücadele için küresel bir yaklaşıma ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

-İRAN-

İstanbul‘daki görüşmelerin başarısızlığa uğramasından sonra İran‘ın nükleer programıyla ilgili bir çözümün halen bulunup bulunmadığına ilişkin olarak da Davutoğlu, zorluklara rağmen her iki tarafın da görüşmelere açık kapı bıraktığını, bunun çözüm bulmak ve gerilimi artırmamak için her iki tarafın da siyasi isteğinin bulunduğu anlamına geliğini belirtti. Davutoğlu, ayrım yapmadan tüm ülkelerin nükleer silahtan kaçınarak nükleer teknolojiyi barışçı kullanma hakkından yararlanması için bir mekanizmanın bulunması ve bu yönde garantilerin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye‘nin görüşmelerde yer alıp almayacağına ilişkin soru üzerine de Davutoğlu, İran ve 5 1 ülkeleri arasındaki görüşmelerin devam ettiğini, eğer her iki taraf da isterse Türkiye‘nin destek vermeye hazır olduğunu, ancak bunun Türkiye‘ye bağlı olmadığını belirtti.

-AB ÜYELİĞİ-

Kaynak: AA