Gül üreticileri 14 Şubat‘ı iple çekiyor

Gül üreticileri 14 Şubat Sevgililer Günü için fazla mesaiye başladı. 14 Şubat tarihiyle özdeşleşen güller resmi hediye unvanına da sahip. Sevgiliye verilecek tek bir gül sevgili için hatırlanmak başta olmak üzere birçok anlama gelse de gül üreticileri içi



HER GÜL SERASI İÇİN GÜNDE 1 TON KÖMÜR YAKIYORUZ
Sönmezateş, gül yetiştiriciliğinin büyük emek istediğini ancak verilen emeğe karşın kazancın neredeyse başa baş geldiğini söyledi. Gül yetiştiriciliğini gülü sevdiği için yaptığının altını çizen Sönmezateş, “Gülcülük güzel bir şey çünkü gül güzel. Gülü sevmek çok daha güzel. Yaptığım işten keyif alıyorum. Para kazanıyor muyum o biraz zor. Bir gecelik kömür kullanımımız 1 ton 150 kilodur. Ama inşallah bunları telafi edeceğiz. Önümüzde sevgililer günü var. Bu seradaki güllerimizi soğuk hava depolarımızda muhafaza edeceğiz. Sevgililer gününde piyasaya arz edeceğiz. İnşallah o zaman bir para kazanırız.” dedi.

ÖZEL GÜNLERDE ÇİÇEK PİYASASI PRİM YAPAR
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye‘de yaşayanlarında yavaş yavaş çiçek alışkanlığı kazandığını kaydeden Sönmezateş, Türkiye’deki özel günlerin başında 14 Şubat Sevgililer Günü‘nü gösteriyor.
Öğretmenler günü, anneler günü ve yılbaşında da çiçek piyasasının prim yaptığını belirten Sönmezateş son yıllarda nerdeyse tüm davetiyelerin altında yazılmaya başlanan ‘Çiçek gönderilmemesi rica olunur. Çiçek göndermek isteyenlerin X vakfına yardımda bulunmaları‘ notuna şiddetle karşı çıkıyor.
Bu tür girişimlerin çiçek piyasasını olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Sönmezateş “Bizim özel günlerimiz var. Öğretmenler günü, sevgililer günü, anneler günü ve yılbaşı. Bu günlerde diğer çiçeklerde olduğu gibi gül piyasası da yükselir. Prim yapar. Çünkü halk artık Türkiye’de çiçek kullanımı alışkanlık hale geldi. Ancak bazı olumsuz girişimlerde var. Mesela şu anda cenazelerde çelenklerde kullanılmıyor. Bazı vakıflar diyor ki şu vakfa çiçek göndereceğinize bağış yapın. Dolayısıyla bu çiçek tüketimini azaltıyor. O yönden sıkıntı yavaş yavaş gösteriyor kendisini” dedi.
Sevgililer günüde kendine ait 2 dönümlük seralarda ekili tüm güllerin satılacağını düşünen Sönmezateş “Bana göre sevgililer gününde benim seramdaki tüm güller satılır. Çünkü Türkiye sevgililer gününde dışardan gül ithal ediyor. Gülün en fazla tüketimi sevgililer gününde. Bizde bütün hazırlığımızı ona göre yapıyoruz. Sevgililere güzel güller hediye edilmesi için çalışıyoruz. Bu gülleri biz inşallah 14 şubat’a kadar elimizden çıkaracağız” şeklinde konuştu.

KUTLU DOĞUM HAFTASINDA DA GÜL ALIMI ARTAR
Hatay genelinde tek gül üreticisi olmanın avantajlarında da bahseden Sönmezateş, 14 Şubat Sevgililer Günü‘nün ardından seralarındaki gül fidelerinden yetişen gülleri Kutlu Doğum Haftası için budayacaklarını söyledi.
Sönmezateş, “Hatay başta olmak üzere komşu illerdeki tüm müftülüklere gülü ben temin ediyorum. Seradan gülü veriyoruz. Onlarda direk üreticiden aldıkları için daha iyi halka arz ediyorlar. Çünkü ben çorbada tuzum olsun diye Kutlu Doğum Haftası için biraz ucuz veriyorum. Kimin duası kiminin parası diyoruz” dedi.

GÜLLERİ BUDATMAK İÇİN ADANA’DAN İŞÇİ GETİRİYOR
Bir yıllık emeğin boşa gitmemesi için gülün budama işleminin ehli kişilere yaptırılması gerektiğini de anlatan Gül Üreticisi Ahmet Sönmezateş “Gülün bakımında budama çok önemli. Ben budama için Adana’dan eleman getirtiyorum. Kesimi buradaki işçilerimiz yapıyor ama budama ayrı bir özen gerektiriyor. Zaman ve budama şekli yani alttan alınacak yaprak sayısı belli onu aşmamak lazım. Onun teknikleri var. Yanlış budama 1 yılın heba olmasına nende olabilir. Onun için uzmanlarına budattırıyorum” dedi.
Halen seralarının 2 dönümünde güllerin en büyüğü olarak bilinen First Lady (birinci kadın), sihirli siyah anlamına gelen Black Magic ve beyaz gül yetiştiriciliği yapan Sönmezateş bu hasat döneminin ardından gül üretimini 4 yada 6 dönüme çıkartmak istiyor.
1 dönüme 6 bin tane gül ekilebilen seralarında her bir gül fidesinden 1 defada 4 ila 6 adet kesim yapılabiliyor. Ortalama olarak ise her gül fidesinden 1 yılda 10 gül kesilebiliyor.

ÜRETİCİDEN ALICIYA UZANAN YOLDA GÜLÜN FİYATI KAT KAT ARTIYOR
Seralarda özel bakım ile yetişen güller üreticiden 1,5 TL ile kooperatiflere satılıyor. Kooperatifler aracılığı ile piyasaya sürülen güller bu gezilerinde fiyat artışına uğruyor. Özellikle 14 Şubat Sevgililer gününde üreticiden 1,5 TL’ye satın alınan tek bir gülün fiyatı 20 TL ile 40 TL arasında değişkenlik gösteren rakamlarla sevgililere ulaştırılıyor. Çeşitli kampanyalara rağmen özel günlerde ayrı bir önem kazanan ve anlamlandırılan güllerin buket halinde satış fiyatları ise asgari 60 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

GÜL ÇEŞİTLERİ VE ANLAMLARI
14 Şubat Sevgililer gününün resmi hediyesi anlamına gelen kırmızı gül “seni seviyorum” kelimeleri ile tanımlanıyor. Beyaz gül “saflık, masumiyet”, sarı gül “dostluk, arkadaşlık”, pembe gül “minnet ve şükran” kelimeleri ile tanımlanıyor.