F klavye kullanılacak

F klavye mi Q klavye mi tartışmasında sona gelinde soruna Başbakan el koydu. Okullarda artık Türkçe'ye uygun F klavye kullanılacak.

F mi yoksa Q mu? Klavye tartışması yeniden alevlendi. Bilgisayarların tamamı uluslararası standart olan Q klavye olarak satılıyor. F klavye bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Hatta F klavyeciler bir araya geldi sanal ortamda harekete geçti ve Başbakanlık duruma el oydu. F klavyenin özendirilmesi kararlaştırıldı.

F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. Bilimsel temellere dayalı standart bir Türk klavyesi geliştirilmesinin zorunluluğuna inanan İhsan Yener, bu konuda 1946'dan itibaren daktilo öğretmeni sıfatı ile sürdürdüğü çalışmalarının dikkate alınmasını ancak 1955'te başarabilmiş. Yabancı uzmanlarla da pekiştirilmiş İhtisas Komisyonu'nca oluşturulan On parmak yöntemi ile Türkçe için uygun Klavye'yi 20 Ekim 1955'te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi'ne Standart Türk Klavyesi olarak onanmış.

Türkiye'deki tüm daktilo makinelerinin Milli Klavye'ye dönüştürülmesi, 1963 yılında Gümrükler Kanunu'na eklenmesi ve 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından Zorunlu Standart olarak onanmasıyla kesinleşmiştir. 25 yıllık bir mücadelenin sonunda kendisine inananların da yardımları ile o günlerde 'Klavye İnkılabı' olarak anılan bu standardizasyonu gerçekleştiren İhsan Sıtkı Yener, bu sebeple F Klavyenin Babası olarak da anılmaktadır.