Ucube heykeli kim istiyor

'İnsanlık Anıtı'na, Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Cevat Durak sahip çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 'ucube' dediği Kars’taki ’İnsanlık Anıtı’na, Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Cevat Durak talip oldu.

HABERTÜRK TV'de Didem Arslan Yılmaz'ın sunduğu 'Gün Ortası' programına telefonla bağlanan Durak, Mustafa Kemal Mahallesi Çevre Yolu ile Bülent Ecevit Bulvarı arasındaki alana bu büyüklükte bir heykel dikmeyi düşündüklerini, Kars Belediye Başkanı'na da bu isteklerini ilettiklerini söyledi. Karşı taraftan da olumlu bir cevap aldıklarını söyleyen Durak, anıtı teknik imkanları seferber ederek, parça parça olarak getirtebileceklerini söyledi.

Cevat Durak'ın açıklamalarını dinlemek için tıklayınız...

ESKİ BAŞKANDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR


Kars Eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ise, Tv8’de yayınlanan Erkan Tan’ın hazırlayıp sunduğu 'Erkan Tan ile Başkent'ten programına konuk oldu. Alibeyoğlu, son günlerde çok tartışılan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ucube’ olarak adlandırdığı heykel hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Tamamlanmamış bir anıta ilişkin fikir yürütmenin bir mantığı yok”

Kars Eski Belediye Başkanı Alibeyoğlu: “Kars bir zamanlar satılık şehirdi. Yol, su, kanalizasyon, park, sinema, hiçbir şey yoktu. Kentin kaderinin değişmesi gerekiyordu. Sınır kenti olup sınır ticaretinden yararlanamayan tek kentti. Biz şehre her şeyi getirdik. Şehri ağaçlandırdık ve park yaptık. Bu parkı yaparken de, belediye meclisimizin oy birliğiyle aldığı kararla, Kars’ı ve ülkemizi sembolize edecek bir şey yapalım dedik. Dışarıda, soykırım var deniyor, soykırım anıtları yapıyorlar, biz de buna karşılık bir insanlık anıtı yaptık. Buna neden karşı çıkılıyor anlamıyorum. Tamamlanmamış bir anıta ilişkin fikir yürütmenin bir mantığı yok.” diye konuştu.

“ Heykelin bulunduğu alan sit alanı değildir, bu tescillenmiştir”

Alibeyoğlu: “Bu, heykelin yapılmasıyla ilgili onaydır. Bu raporda heykelin yapıldığı alanın herhangi bir sit içerisinde yer almadığı, tescil edildiği ve anıt yapılmasına uygun görüldüğü belirtilmektedir.” diyerek elindeki Erzurum Yüksek Anıtlar Koruma Kurulunun raporunu gösterdi ve ekledi: “Anıt, sit alanı içinde de olabilirdi. Vali Konağının bahçesinde Atatürk heykeli var. O da sit alanı içinde, onun da mı kaldırılması gerekir? Heykel sit alanı içinde yapılmaz diye bir kaide var mı?”

“Bir şeyi beğenmeyebiliriz; ama yıkmanın da anlamı yoktur”

Alibeyoğlu: “Heykelin yapılmaya başlanmasından iki sene sonra, çalışma bitme noktasına geldi. Kurul, anıtı görmeden bir karar verdi, projeyi durdurma noktasına geldi. Ben de kurula gidip, ‘Size yakışmıyor, iki yıl önce verdiğiniz kararı neden bozuyorsunuz?’ dedim. Kurul Başkanı bizim lehimizde oy kullandı, diğer kurul üyeleri duygusal kullandılar. Aradan bir iki ay daha geçti, bu sefer yıkımına karar verdiler. Sonrasında kente gelip heykeli gören Kültür Bakanı projeyi fevkalade bulduğunu söyleyerek bunu Yüksek Anıtlar Kurulu’na götüreceğiz dedi. Yüksek Anıtlar Kurulu daha karar vermeden bu duruma gelinmesini ben etik bulmuyorum, üzülüyorum. Bir şeyi beğenmeyebiliriz; ama yıkmanın da anlamı yoktur.” dedi.