"Yeni anayasada yeni mahkemeler kuruluyor"

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, yeni anayasada, insan hakları mahkemesi ve mahkemeye gitmeden problemini çözebilecek yeni kurumların kurula

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, yeni anayasada, insan hakları mahkemesi ve mahkemeye gitmeden problemini çözebilecek yeni kurumların kurulacağını söyledi.

Referandumda 'evet' oylarını artırmak amacıyla geldiği AK Parti Alanya İlçe Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Antalya Milletvekili Badak, AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Güney ve Kadın Kolları Başkanı Mine Karagöz ile önemli açıklamalarda bulundu.

Badak, bir vatandaşın orman müdürlüğünde, valilikte, tapu dairesinde, ormanda, karayollarında, kaymakamlık gibi kurumlarda kendisine haksızlık edildiğine inanan varsa bu denetim kuruluna giderek hakkını arayabileceğini belirtti. Sadık Badak, mahkemelere gitmeden ve dava dosyalarını artırmadan bu kişinin mağduriyetini inceleyecek ve kamu kurumunu çağırıp 'Bak sen haklısın, sen haksızsın' demek suretiyle konuyu anında çözebileceğini söyledi.

Pek çok konunun bu şekilde çözüleceğini ifade eden Badak, "Küçük hastalıklarda Sağlık Ocağı'na gittiğimiz gibi. Küçük hastalık soğuk algınlığı gibi hastaneye gidip orayı meşgul etmiyoruz artık. Tıpkı bunun gibi vatandaş küçük konularında mahkemelere gidip oraları meşgul etmeyecek. Çözülmezse yine dava açma hakkı var. Ülkemizde bir insan hakları mahkemesi kurulacak, diğer modern demokrasilerde olduğu gibi. Bu da yeni bir müessese. Bu kamu denetçisinden tatmin olmayan vatandaşımız mahkemeye gidecek. Mahkemeden de tatmin olmadı. Hakim aleyhine karar verdi. Dedi ki vatandaş vicdanen ben haklıyım. Hukuk yolları tıkandıysa anayasa mahkemesine bireysel olarak başvurabilme hakkına kavuşmuş olacak. Anayasa Mahkemesi'nde üye sayısının 11'den 17'ye çıkmasının en büyük sebebi bu. Şu anda Türkiye Strasburg'daki İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruyor. Oradaki 120 bin dosyadan sadece 13 bini Türk vatandaşlara ait. Tabii ki gidemeyen belki 26 bin. Kolay mı Strazburg'a gitmek. Ne yazık ki bizim ülkemiz milyonlarca dolar tazminata mahkum oluyor ve devlet tarafından bu ödeniyor. Bundan sonra bizim insanımız daha kolay Ankara'daki İnsan Hakları Mahkemesi'ne baş vurabilecek." dedi.

Kamu kurumlarında 2.5 milyon bulunduğunu hatırlatan Badak, memurlara amirleri tarafından haklı ya da haksız cezalar uygulandığını belirtti. Yönetim gereği günlük işleri yürütürken amir-memur arasında problem çıkabildiğini ifade eden Badak, bazen memur ya da amirlerin haklı olduğunu olabildiğini söyledi. Badak, "Eğer memur 'bu disiplin cezası haksız' diyorsa, bu güne kadar mahkemeye baş vuramıyordu, başının çaresine bakamıyordu. İçine atıp boyun eğiyordu. Bir yargı müessesine başvurabilecek. Ayrıca bugüne kadar yasalarımızda yeri olmayan TBMM Başkanı Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları gibi görevlilerin mesleki görevleri esnasında suç işlemiş olmaları, görevlerini ihmal etmiş olmaları halinde Yüce Divan'da yargılanabilecekler. Yeni anayasa paketinin içindeki türlerden biri de budur. Bugüne kadar böyle bir hüküm yoktu. Bir kuvvet komutanı veya TBMM Başkanı görevini ihmal ettiğinde Yüce Divan'a gönderilemiyordu. Şimdi gönderilebilecek. Peki orada hüküm aldı. Cezalandırıldı, ama vicdanı bunu reddediyor. 'Ben bu cezayı hak etmedim diyorsa' ne yapacak. O da Anayasa Mahkemesi'nin öbür birimine İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabilecek. Görüyorsunuz ülkemizde yepyeni hukuk kurumları geliyor. Hukukun üstünlüğü artıyor. Hukuk kurumlarının kurumsallığı artırılıyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Anayasa Mahkemesi de gerekçeli kararında bunu söylüyor." şeklinde konuştu.