Tophane olayının tanıklarından Sönmez: İçkisini alan galeri önünde birikti

Sanat Eleştirmeni Ayşegül Sönmez, Tophane olayının tanıklarından birisi olduğunu belirterek, "Sergi içerisinde sigara içilmediği için içkisini, sigara

Sanat Eleştirmeni Ayşegül Sönmez, Tophane olayının tanıklarından birisi olduğunu belirterek, "Sergi içerisinde sigara içilmediği için içkisini, sigarasını alan galeri önünde birikti." dedi. Sönmez, "Yokuşun başından 50 kişilik bir ekip geldi. Bunların Tophaneli olduğunu düşünmüyorum. Polis gelince bir anda dağıldılar."

İstanbul Tophane'deki Boğazkesen Caddesi'nde yaklaşık 1 hafta önce 5 sanat galerisine yapılan saldırı yapılmıştı. Olayın tanıklarından Sanat Eleştirmeni Ayşegül Sönmez, Habertürk'te katıldığı programda, bazı şeyleri yorumlamak için yaşamak gerekmediğini söyledi. Bu olayı kamplara bölünmüş bir şekilde tartışma taraftarı olmadığını aktaran Sönmez, medyanın bu olayı kullandığını söyledi. Yaz tatilinin ardından galeri açılışı nedeniyle çocuklar gibi sevinçli olduklarını söyleyen Ayşegül Sönmez, "İddialı sergiler vardı. Galeriler aynı anda açıldığı için sıra sıra geziyorduk. Sergi içinde sigara içilmediği için dolaştıkça birikmeler oldu. İçkisini, sigarasını alan galeri önünde birikti. Yokuşun başından 50 kişilik bir ekip geldi. Bunların Tophaneli olduğunu düşünmüyorum. Polis gelince bir anda dağıldılar." diye konuştu.

Olayın belirli cepheler tarafından malzeme edilmemesi gerektiğini ifade eden Sönmez, "Belirli cephelerin kendi propagandasıyla bunu araçsallaştırmamalı. Böyle bir şey yaşadığınız zaman olayı hemen idrak edemiyorsunuz. Bunu yansıtırken, olayın kendisi kaçıyor. Israrla buna dikkat çekmek gerekiyor. Bir programa gidiyor arkadaşımız, emniyette sabahlanmış. Kimse kendinde değil. Biz programlara gidiyoruz. Bu tanıklığın aktarılması konusunda. Çok değerli gazeteci arkadaşlar, 'sanat dayan için midir?' diye bir ad altında tartışıyor. Arkadaşlarımız yumruk yedi biber gazına maruz kaldılar. Olayın AK Parti, CHP gerilimi karşıtlı malzemesi olmasını istemiyorum." şeklinde konuştu.

Sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin de, Tophane'de yaşayanların hayat tarzlarını değiştirmek istemeyebileceğini aktardı. Yapılanları saygıyla karşılamadığını ifade eden Vergin, "Fakat oradaki insanları anlayışla karşılıyorum. Biri benim mahalleme gelse, benim tümüyle yabancı olduğum hoşlanmadığım, bir hayat tarzını empoze etse ben molotof, şişe, silah olarak değil belki ama mutlaka homurdanırım. Sanıyorum herkes de aynı şeyi yapar." ifadesini kullandı.