Ereğli Şeker Fabrikası Kampanya Sezonunu Açtı

Konya'nın Ereğli Şeker Fabrikası 2010-2011 dönemi 22. pancar işleme kampanya sezonunu açtı.

Ereğli Şeker Fabrikası Kampanya Sezonunu Açtı
Ereğli Şeker Fabrikası'nda düzenlenen programa Ereğli protokolü ve çiftçiler katıldı. Törende konuşan Pankobirlik Ereğli Şube Başkanı Sezai Özbudak, çiftçilerin girdi fiyatlarından yakındıklarını, artan maliyetin karşılanması konusunda şeker pancarının fiyatında da artış olması gerektiğini belirtti. Özbudak, özelleştirmeye karşı olduklarını daha önce söylediklerini ancak özelleştirme olursa Ereğli Şeker Fabrikası'na talip olduklarını ve bu tür işletmelerin mutlaka çiftçi kuruluşları olan birliklere özelleştirmelerin yapılması gerektiğini kaydetti.
Ereğli merkez, Karapınar ve Karaman bölgesinde 8 adet alım merkezinde pancar tesellümlerini gerçekleştireceklerini ifade eden Ereğli Şeker Fabrikası Müdürü Mustafa Yaylacı da, "1 Ekim 2010 tarihinde pancar işleme çalışmaları başlayacak. Fabrikamıza bağlı 3 bölge, 96 köyde 8 bin 700 pancar üreticisi ile üretim sözleşmesi yapılarak 179 bin dekar sahada pancar ekimi yapıldı. Üreticilere bugüne kadar ayni ve nakdi avans olarak 35 milyon 800 bin TL ödeme yapıldı. Sözleşme gereği pancar üreticilerine bedelsiz 187 bin ton yaş küspe verilecektir. Fabrikamızın pancar işleme kapasitesi 8 bin ton/tam gün olup, kampanya süremiz 120 gündür. 960 bin ton pancarın işleneceği fabrikamızda 140 bin ton kristal şeker, 38 bin ton melas ve 250 bin ton yaş küspe elde edilecektir. Fabrikamız yalnızca üretimleri olan kristal şeker ve yan ürünleri ile yurt ekonomisine 257 milyon TL katkı sağlamış olacaktır. Fabrikamızda istihdam edilen 860 personelin dışında oluşturduğu istihdam miktarı ise 238 bin kişidir" dedi.
Ereğli Kaymakamı Hasan Bağcı ise, ülkemizin ilk temel sanayilerinden biri olan şeker sanayinin ülke ekonomisine büyük katkıları olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından fabrikaya ilk ürünü getiren üreticilere hediyeleri verildi. Dua edilmesinden sonra kurban kesilerek yeni kampanya dönemi başlatıldı.