TRT Haber'e konuşan Ahmedinejad: Obama ile basının önünde tartışmaya hazırım

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD Başkanı Barack Obama ile basının önünde tartışmaya hazır olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (B

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD Başkanı Barack Obama ile basının önünde tartışmaya hazır olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Ahmedinejad, TRT Haber'e konuk oldu. TRT Haber Koordinatörü Ahmet Böken'in sorularını yanıtlayan Ahmedinejad, ikili ilişkilerden, nükleer programlarına kadar bir dizi konuya değindi.

Ahmedinejad, nükleer programlarına ilişkin masada sadece diplomasi ve savaş seçeneğinin olmadığını belirterek, daha iyi bir yol olduğunu söyledi.

Ahmedinejad, "Amerika Birleşik Devletleri ve işbirlikçileri, adaletli olur, ülkelerin iç islerine karışmazlar ve baskı yapmaktan kaçınırlarsa sorunlar çözülür." dedi.

Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuk girişimine ilişkin de, bunun iki ülkeye duydukları güveni gösterdiğini vurgulayan Ahmedinejad, "Türkiye bizim kardeşimizdir. İlişkilerimiz daha da gelişiyor. İki kardeş ülke birbirini elbette destekler. Cumhurbaşkanı Gül'e de tavrından dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

İran ile Türkiye arasında enerji alanında da geniş işbirliği olduğunu kaydeden Ahmedinejad, yeni bir doğalgaz boru hattının yapılmak üzere olduğunu belirtti.

Ahmedinejad, "Gelecekte fiyatlar aşağı çekilebilir mi?" sorusuna, "Tabii ki biz iki kardeş ülkeyiz sonuçta, anlaşırız." yanıtını verdi.

ABD Başkanı Barack Obama ile görüşme planlayıp planlamadığı veya böyle bir girişimin olup olmadığı sorusunu da İran Cumhurbaşkanı, "Görüşme siyasi anlamda değil. Ancak daha önce söylediğim gibi basının önünde kendisi ile tartışmaya hazırım. Birleşmiş Milletler böyle şeylerin yeridir. Amerikalılar tabi ki bunu kabul etmediler. Demek ki bu konularda bilgi edinmeye ihtiyaç duymuyorlar." dedi.

İran'ın nükleer silah ürettiğine ilişkin iddialara da değinen Ahmedinejad, bazı devletler ve medya organlarının bu konuda görüş bildirdiklerini; ancak bunların halklarının temsilcileri olmadığını söyledi.

Ahmedinejad, "Zihinlerini temizlemelerini bekliyoruz. Sömürgecilik döneminden daha kurtulamamışlar." şeklinde konuştu.

"ABD'de kendine yönelik protestolar konusunda ne hissettiği" sorusunu ise Ahmedinejad, "Hiçbir şey hissetmiyorum. Çok önemli değil." diye cevapladı.

Ahmedinejad, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasından sonra bazı gazetecilerin kendisini 'komplocu' olarak suçlamasına ilişkin olarak da, halkların düşüncelerini ortaya koyduğunu; kendisini suçlayanların ne isim koyarlarsa koysunlar bu gerçeği değiştiremeyeceklerini kaydetti.

Ahmedinejad, yaptırımların kendilerini etkilemediğini de belirterek, "Birçok dostumuz var. Kendi kaynaklarımız var. Yaptırımcılar, kendilerini rezil ediyorlar. Bir tek Allah'tan korkarız. Başka bir şeyden çekincemiz yok." diye yanıt verdi.

Ahmedinejad, terörle mücadele konusunda ise, "Türkiye ve İran'ın teröristlerden canı yanıyor. Onlarla savaşmalıyız." ifadelerini kullandı.