Erciş Şeker Fabrikası'nda Pancar Alım Kampanyası Başladı

Van'ın Erciş Şeker Fabrikası'nda 23. dönem pancar alım kampanyası nedeniyle tören düzenlendi.

Erciş Şeker Fabrikası'nda Pancar Alım Kampanyası Başladı
Erciş Şeker Fabrikası alım sahasında düzenlenen törene, Erciş Belediye Başkanı Fatih Çiftci, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Köklü, Erciş İlçe Emniyet Müdürü Salih Metin Mete, Türkiye Şeker Fabrikaları Başmüfettişi Hayrettin Oğuzhan, Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Abit Kılıç, Şeker-İş Erciş Şube Başkanı Halis Halifeoğlu, Erciş Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ünal, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Arslan, parti temsilcileri, fabrika çalışanları ile üreticiler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Abit Kılıç, Van ve çevresinin tarıma dayalı en büyük sanayi kuruluşu olan Erciş Şeker Fabrikası'nın 23 yıldır yöreye sosyal ve ekonomik anlamda büyük katkılar sağladığını, bundan sonra da sağlamaya devam edeceğini bildirdi. Fabrikanın ayakta durabilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Kılıç, "Fabrikamız 1987 yılında montajına başlanmış 1988 yılında ilk kampanyasını yapmıştır. 1800 ton olarak devreye alınan fabrikamız zaman içersinde yapılan teknik revizyonlarla 2200 ton kapasiteye ulaşmıştır. Fabrikamız şeker üretim izin belgesi İSO 2001 belgesiyle Van Gölü havzasının tarıma dayalı en büyük sanayi kuruluşudur. 23 yıldır yöremize sosyal ve ekonomik olarak büyük yararlar sağlamış gelişimi hızlandırmış ve bundan sonra da hızlandıracaktır. Fabrikamız Van, Bitlis, Ağrı sınırları içinde 90 ile 150 köy 5 bin ile 6 bin çiftçi ailesiyle pancar sözleşmesi yaparak onlara hizmet vermektedir. Mart 2010 tarihinde Genel Müdürlüğümüzden 200 bin ton pancar kotası verilmiş, bu kota tamamen çiftçilerimize dağıtılmıştır. Ancak, çiftçilerimizden gelen aşırı talepler toplanmış ve genel müdürlüğümüze iletilerek talep edilen 35 bin ton ek kota da alınarak toplam 235 bin ton pancar ekimi yapılmıştır. Bu ekim döneminde 235 bin ton pancar için 26 milyon 400 TL pancar bedeli ödenecektir. Bu bedeli 10 milyon TL'si suni gübre, şeker ile nakit olarak çiftçilerimize ödenmiş bundan sonra da ödenmeye devam edecektir. Diğer yandan bu kampanyada 200 bin ton pancar işlenecektir. 90 gün kampanyamız sürecektir. Bu miktar bugüne kadarki kampanyalarımızın en yüksek değeri olup yüzde 46 oranının ifade etmektedir. İşlenecek pancardan 30 bin ton kristal şeker, 6 bin 500 ton melas, 70 bin ton yaş küspe üretilecektir. Bu değerlerin ekonomiye katkısı ise 56 milyon Türk Lirası'dır. Fabrikamız geçmiş dönemlerde yöremize yapmış olduğu her çeşit katkıyı bundan sonrada yapmaya devam edecektir. Bu vesileyle tüm çalışanlarımıza kazasız, belasız, sağlıklı ve mutlu bir kampanya dönemi geçirmelerini diliyor, sizlere ve çalışmalarımıza destek veren sayın belediye başkanımıza, diğer misafirlerimize, arkadaşlarım adına teşekkür eder saygılar sunarım" dedi.
Erciş Şeker İş Şube Başkanı Halis Halifeoğlu, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Arslan ile Erciş Pancar Ekiciler Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ünal'ın konuşmalarının ardından, fabrikaya pancarı en önce getiren 6 üreticiyle çeşitli hediyeler verildi. Din görevlisi tarafından topluca dua edilmesi ve kurban kesiminden sonra kampanya açılış kurdelesi Erciş Belediye Başkanı Fatih Çiftci Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Köklü, Erciş Şeker Fabrikası Müdürü Adil Kılıç tarafından kesilerek ilk pancar alımı kantardan geçirildi.